Basisfeiten over Israël

* Bevolking: Israël telt ruim 7 miljoen inwoners, van wie zo’n tachtig procent Joodse en 18 procent Arabische-Palestijnse burgers zijn. Niet inbegrepen zijn de 200.000 Palestijnen van Oost-Jeruzalem, die de Israëlische census wel altijd meerekent.

- Arabische/Palestijnse burgers: 1,3 miljoen Arabische-Palestijnse inwoners van Israël zijn de bewoners en hun nazaten die in de oorlog van 1948 niet zijn verjaagd, dan wel gevlucht ((zie Palestijnse vluchtelingen)). Zij wonen veelal in eigen dorpen en steden, maar ook in enkele gemengde Joods-Arabische steden als Haifa en Akko. Negen procent van hen is christen. Tot de Arabische bevolking behoren ook de Bedoeïenen en Druzen, die in het Israëlische leger dienen.

*Gebied: 20,770 vierkante kilometer; daarnaast houdt Israël grote delen van de Westoever (5879 vierkante km) en de Golanhoogvlakte (1150 vierkante kilometer) bezet, als ook Oost-Jeruzalem dat het heeft ingelijfd.

Israël grenst in het noorden aan Libanon (79 km), in het noordoosten aan Syrië (76 km), in het oosten aan Jordanië (238 km) en de Westelijke Jordaanoever (307 km), in het zuiden aan Egypte (266 km) en in het zuidwesten aan de Gazastrook (51 km).

* Officiële talen: Hebreeuws en Arabisch

* Belangrijkste godsdiensten: jodendom, islam, christendom

* Levensduur: 79 jaar voor mannen, 83 jaar voor vrouwen

* Munteenheid: sjekel (NIS)

* Internet domein: co.il

* Regering en parlement (Knesset) zijn gevestigd in Jeruzalem;

de meeste buitenlandse ambassades zitten in Tel Aviv. Israël is een parlementaire democratie. De president heeft een ceremoniële functie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden