Basisbeurs moet kunstenaars meer vrijheid geven

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Professionele kunstenaars met onvoldoende eigen inkomsten moeten kunnen terugvallen op een basisbeurs. Zij krijgen dan de helft van het minimumloon en mogen bijverdienen zoveel ze willen.

Zes instellingen die gezamenlijk het grootste deel van de kunstwereld vertegenwoordigen, doen dit voorstel vandaag aan de Tweede Kamer. Hun plan, 'De kunstenaar uit de bijstand', is een alternatief voor de bijstandsregels die per 1 januari 1994 verscherpt worden.

Afgelopen zomer besloot het kabinet speciale regelingen voor kunstenaars in de bijstand af te schaffen. Zo'n twaalfhonderd uitverkorenen krijgen een beurs van het ministerie van cultuur. De rest moet zich beschikbaar stellen voor ander werk of scholing. Bovendien zijn uitzonderingen, zoals werken met behoud van uitkering, niet meer toegestaan. De 'revolutionair andere oplossing' - zoals de culturele organisaties hun voorstel noemen - is gebaseerd op een eerder plan van het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars. Het idee om een landelijk Basisfonds voor Kunstenaars op te richten is gehandhaafd.

Als dit fonds wordt ingesteld, kunnen de betrokkenen kiezen: of ze krijgen een beurs met de vrijheid om zelf bij te verdienen (maar het bedrag van de overheid is lager) of ze blijven in de bijstand met de bijbehorende sollicitatieplicht (maar het bedrag is hoger).

Volgens de instellingen is de mogelijkheid om naast een basisbeurs zelf inkomsten te verwerven een impuls voor de kunstenaars. Als zij inderdaad boven het minimumloon uitkomen, kan de beurs in fasen worden afgebouwd.

Op een later tijdstip moet terugkeer naar het fonds echter altijd mogelijk zijn. De ervaring leert, zo schrijven de instellingen, dat kunstenaars na een of twee, maar ook na tien of twintig jaar, een plotselinge 'dip' in hun inkomsten kunnen hebben.

Het fonds moet dynamisch opereren en zijn beleid kunnen aanpassen aan de steeds veranderende omstandigheden van kunstenaars. Maar het moet ook goed kunnen verantwoorden hoe het omgaat met gemeenschapsgeld. Daar zou een onafhankelijke instantie die onder toezicht staat van de minister zich het best voor lenen.

Het voorstel wordt aangeboden door het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars, de vereniging Kunsten '92, de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en de Kunstenbond FNV. Een groot aantal organisaties ondersteunt het idee om een aparte regeling te treffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden