Basiliek Sint Franciscus weer open voor publiek

Terwijl half Rome in de steigers staat en nog lang niet klaar is voor de komst van miljoenen pelgrims in het Heilige Jubeljaar, zijn ze in Assisi wel al zover. De befaamde basiliek van Sint Franciscus, die ruim twee jaar geleden ernstig werd beschadigd door een aarbeving, opent morgen.

door Pauline Valkenet

De feestelijke heropening vindt plaats onder leiding van kardinaal Sodano, die een mis op zal dragen aan de twee franciscanen en de twee technici die tijdens een zware schok onder het puin in de kerk bedolven werden.

Dat de dertiende-eeuwse basiliek met zijn wereldberoemde muurschilderingen zo snel is opgeknapt mag een wonder heten. De beving die het bouwwerk op 26 september 1997 op zijn grondvesten deed schudden richtte vooral veel schade aan in de bovenkerk. Er donderden fresco's van grote kunstenaars als Cimabue en Giotto naar beneden. Brandweerlieden en restaurateurs hebben rugpijn gekregen van het maandenlang verzamelen van alle stukjes naar beneden gekomen fresco. Zo zijn voor de reconstructie van een fresco van de heilige Mattheus van Cimabue 120 000 stoffige fragmenten verzameld. ,,Het was een race tegen de klok'', zei de triomfantelijke minister van Cultuur Melandri.

Om de enorme legpuzzel te reconstrueren werd elk fragment digitaal opgeslagen in een computerbestand. Nu zijn Sint Rufino en Sint Vittorino bijna compleet weer bij de ingang van de kerk verschenen. Verstevigde gewelven moeten een eventuele volgende aardbeving kunnen weerstaan. Constantino Centroni, baas van de regionale monumentenzorg, is dik tevreden: ,,Ik had nooit gedacht dat het ons in twee jaar zou lukken.''

Maar de snelheid en ruime financiële hulp waarmee de toeristentrekker is opgeknapt veroorzaakt ook scheve ogen. Professor Jamialkowski, die al jaren bezig is om de Toren van Pisa voor de ondergang te behoeden: ,,Als ik geld nodig heb moet ik op mijn knieën gaan bedelen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden