Basic-Fit is nog steeds in topconditie

Basic-Fit wil in 2019 125 nieuwe clubs openen. Beeld Hollandse Hoogte/Bert Beelen

Het succes van sportschool Basic-Fit in West-Europa lijkt niet te stuiten.

Basic-Fit groeit maar door. De Nederlandse fitnessketen kreeg er vorig jaar 108 vestigingen bij, waarvan 92 in Frankrijk. Eind december had Basic-Fit in totaal 629 clubs met 1,8 miljoen leden. In 2021 hopen de directeuren René Moos en Hans van der Aar de grens van duizend sportscholen te slechten.

108 clubs erbij? Kunt u die allemaal persoonlijk gaan zien?

Moos: “Nee, dat lukt niet meer. Vroeger wel. Vorig jaar zat de groei vooral in Frankrijk. Dat is te groot om alle nieuwe clubs te bezoeken.”

Hoe komt u aan uw fitnessruimtes?

Moos: “In Frankrijk werken we met 52 makelaarskantoren. Per regio hebben we een kantoor geselecteerd. Die zoeken voor ons. Ze kijken onder meer naar de prijzen van ruimtes, de locatie, de oppervlakte, en naar het aantal mensen dat in de buurt woont. Als zij enthousiast zijn over een ruimte zoeken ze contact met een van onze managers. Die gaan vervolgens onderhandelen. Zijn die managers enthousiast dan melden ze zich bij onze regiomanagers. Zijn die ook enthousiast dan schakelen zij het hoofdkantoor in Hoofddorp in. Daar kijken we hoeveel mensen er bij die vestiging wonen, hoeveel clubs er al zijn. Ziet dat beeld er goed uit, dan ondernemen we actie: praten we met aannemers en met gemeentes over een vergunning.”

Basic-Fit heeft clubs in Nederland (161), België (173), Frankrijk (252), Luxemburg (10) en Spanje (33)? Volgen er meer landen?

Van der Aar: “We richten ons tot 2019-2020 op de landen waar we nu actief zijn. Er is nog ruimte voor groei. In Scandinavië is 21 procent van de inwoners lid van een fitnessclub, in de VS 20 procent, in Nederland 17 à 18 procent, maar in Frankrijk en België 8,5 procent. Van de mensen die daar lid worden, is ruim de helft nooit eerder in een sportschool geweest.

“Tien jaar geleden ging overigens maar 4 procent van de Belgen naar een fitnessclub. Groei zit er ook in de bestaande clubs. Nu heeft een club gemiddeld 3300 leden. Dat kan naar 5000.”

Moos: “In 2019 hopen we 125 nieuwe clubs te openen. Dertig zijn er al, of zijn bijna af. Bij zo’n zeventig clubs zijn we vrijwel rond. We breiden vooral uit in Frankrijk, in ­Parijs en Lyon en in de regio Bordeaux.”

CEO René Moos (links) en CFO Hans van der Aar van Basic-Fit.Beeld ANP

Fitnessen Nederlanders anders dan Spanjaarden en Fransen?

Moos: “In Spanje wil 30 procent groepsles, dat is meer dan in andere landen. Verder is er een verschil tussen de stad en de kleinere plaatsen. In de stad willen mensen vanuit huis of werk naar de fitness. In kleinere plaatsen zijn ze bereid om tien minuten naar een club te rijden. Dat betekent dat we in steden op plekken zitten waar 30.000 mensen in de directe omgeving wonen. In kleinere plaatsen zijn 15.000 mensen genoeg, mits er nog zo’n 15.000 in de buurt wonen. Verder zijn er weinig verschillen. Mensen zijn twee tot vier jaar lid van een fitnessclub. Dan stoppen ze vaak om na een jaar of twee toch terug te keren. Veel nieuwe leden zijn oud-leden.”

Werkt u met vaste krachten of zzp’ers?

Moos: “Met vaste krachten. Alleen onder de persoonlijke trainers zitten wat zzp’ers. Vaste krachten zijn meer betrokken bij het bedrijf.”

Lees ook: 

Waarom er nog altijd meer sportscholen bij komen

Er blijven maar sportscholen bij komen. Twee grote Nederlandse spelers, Basic-Fit en Fit20, hebben ook succes over de grens. Allebei met een totaal andere kijk op bewegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden