Column

Bashen van moslims door Wilders voedt het polderdjihadisme

PVV-voorman Geert Wilders en Fleur Agema in de Tweede Kamer. Beeld anp
PVV-voorman Geert Wilders en Fleur Agema in de Tweede Kamer.Beeld anp

Een paar jaar geleden schreef ik in 'Doelwit Europa' dat veel djihadistische terroristen amateurs zijn die een complotje in elkaar proberen te prutsen. Het ontbrak hen aan ervaring en ze konden daarom nauwelijks een aanslag plannen. Die constatering is achterhaald. Syriëgangers hebben een geweldige leerschool doorlopen. Terugkeerders die aanslagen willen plegen, zijn daarom beter voorbereid. Dat maakt de nieuwe lichting djihadisten extra gevaarlijk.

Hoezeer het djihadisme een probleem voor Nederland is bleek deze week toen zowel de AIVD als de NCTV de noodklok luidde. De aanwas van djihadisten heeft ertoe geleid dat de bezuinigingen op de AIVD deels worden teruggedraaid. Dat is mooi, maar het is de vraag of dat voldoende is.

Met dat geld kan de capaciteit voor het opsporen en volgen van teruggekeerde djihadisten uit Syrië en Irak op peil worden gehouden, maar dit is slechts een onderdeel van een brede aanpak. Die aanpak richt zich op tal van maatregelen, variërend van het nationaal en internationaal uitwisselen van gegevens, tot het actief belemmeren van uitreizen en het dwarsbomen van djihadistische uitingen op internet.

Prijs
Een van de belangrijkste actiepunten is het tegengaan van radicalisering. Want wie niet geradicaliseerd is, reist niet uit. Bij het tegengaan van radicalisering doet de overheid een beroep op moslimgroeperingen. Helaas is de weerbaarheid van moslims hier teruggelopen, zegt de AIVD.

De AIVD schrijft het in zijn deze week verschenen rapport over djihadisme in Nederland diplomatiek op: 'binnen de samenleving als geheel draagt toegenomen polarisering rond het thema islam bij aan de verminderde weerbaarheid'. In gewoon Nederlands staat hier: Nederland betaalt de prijs van jaren van moslims bashen.

Het aanhoudend wegzetten van moslims door politici als Wilders zorgt ervoor dat die groep steeds minder met Nederland te maken wil hebben. Dat is logisch. Wie stickers verspreidt met de tekst 'de islam is een leugen, Mohammed een crimineel en de Koran vergif' hoeft niet te rekenen op veel medewerking van gematigde moslims bij het tegengaan van radicalisering onder geloofsgenoten.

Verantwoordelijkheid
Zo'n tekst draagt juist bij aan radicalisering. Ook dat proces formuleert de AIVD diplomatiek. Volgens de inlichtingendienst kan polarisatie extremisten legitimeren en argumenten leveren tegen de gematigde krachten. Wederom in gewoon Nederlands: als sommige politici moslims blijven schofferen, is het niet gek dat extremisten vleugels krijgen en de onveiligheid in Nederland groter wordt.

Ik kan de reacties van sommigen op deze constatering wel inschatten: De Wijk is een moslimvriend die de schuld van het extremisme bij politici als Wilders legt, terwijl de schuld bij die verderfelijke islam ligt. Onzin. Moslims hebben een grote verantwoordelijkheid en dienen zich in Nederland uit te spreken tegen radicaliserende geloofsgenoten die zich van Nederland afkeren. Maar als moslims zich voortdurend weggezet voelen, is het niet vreemd dat ze steeds minder animo hebben in eigen kring orde op zaken te stellen.

Een deel van de oplossing van het probleem ligt dus in het matigen van de toon en het tegengaan van polarisatie. Dat kost niets, en is noodzakelijk nu we radicalisering meer dan ooit moeten tegengaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden