Baseball Classic geniet meer aanzien dan WK

Werper Jair Jurrjens verkoos de Atlanta Braves boven Oranje. (FOTO AFP)Beeld AFP

Het Nederlands honkbalteam begint zaterdag op Puerto Rico zijn optreden in de World Baseball Classic tegen de Dominicaanse Republiek.

In september vindt in zeven Europese landen het WK honkbal plaats. De winnende landenploeg mag zich mondiaal kampioen noemen. Her en der in de wereld wordt daar wat schamper om gelachen. Daar vindt men dat de World Baseball Classic de échte wereldkampioen voortbrengt.

Op basis van sterkte is dat waarschijnlijk ook zo. En dat is vreemd, zou althans op zijn minst vreemd moeten zijn. Want het is goed gebruik dat een wereldorganisatie –in dit geval de IBAF– het officiële WK organiseert. Daaraan doen echter geen spelers uit de Amerikaanse Major League mee.

De Classic is de IBAF min of meer door de strot gewrongen. Het toernooi is een initiatief van de Major League Baseball Players Association. Die organisatie komt het wel uit dat in de aanloop van de sterkste competitie ter wereld een toernooi als voorbereiding gespeeld wordt waaraan ook spelers meedoen die bij flauwekul als een WK of Olympische Spelen noodgedwongen afwezig zijn.

Dat heeft best tandengeknars opgeleverd ten burele van de IBAF in Lausanne. Daar voelen de bestuurders en beleidsmakers zich al jaren gefrustreerd door het eigenmachtig optreden van de professionele Amerikaanse organisaties. Spelers zijn daar in dienst en de bazen maken die dienst uit. Voor een WK of de Spelen geven de eigenaars hun spelers niet vrij. Tijdens de Spelen gaat de MLB-competitie gewoon door. Want, redeneert de MLB, het sterkste honkbal wordt nu eenmaal bij ons gespeeld. Om dat te weten hoef je geen WK of olympische finale te houden. Dat was een van de redenen voor het IOC om honkbal van het olympisch programma te schrappen.

Daar sta je dan als IBAF, en dat geldt ook voor de aangesloten bonden, zoals de Nederlandse KNBSB. Je meten met de wereldtop is schier onmogelijk als de echte toppers thuisblijven. Het is dan ook geen wonder dat de KNBSB zich geen seconde bedacht toen de uitnodiging op de mat viel om aan de World Baseball Classic deel te nemen, voor de tweede keer alweer. Het betekent acte de présence geven in het gezelschap van de zestien sterkste landen ter wereld, mét de gefiatteerde deelname van de majorleagers.

In de Amerikaanse topleagues lopen enkele honkballers rond met Nederlandse wortels of een Nederlands paspoort. Die zijn wel geïnteresseerd in deelname aan een prestigieus toernooi op wereldtoneel. Je moet per slot ook aan je marktwaarde denken, nietwaar?

Oranje reisde drie weken geleden af voor een oefenstage in Florida met 35 spelers, dat wil zeggen dat een aantal Amerikaanse Nederlanders zich bij de ploeg voegde op het moment dat het hun uitkwam. Inmiddels is de groep tot 28 spelers teruggebracht.

Daarvan komt de helft uit de Nederlandse competitie. De andere veertien spelen in de Verenigde Staten of Mexico. In Amerikaanse ogen gaat het om modale honkballers –en vaak dat niet eens. Voor Nederlandse begrippen zijn het evenwel profspelers die vanwege hun grotere kwaliteit dan het ’Hollandse’ smaldeel van meer dan toegevoegde waarde zijn.

De meesten zijn hier onbekend en dat is wederzijds: zij kennen Nederland niet, zijn hier nooit geweest, spreken geen Nederlands. Voor hen is Kopenhagen de hoofdstad van het land van die opgewonden Eenhoorn, is de Marseillaise het volkslied (kan ook de Brabançonne zijn) en is het staatshoofd president Merkel. Tot verhoging van betrokkenheid leidt dat uiteraard niet.

Dat bleek uit de manier waarop Shairon Martis en Jair Jurrjens zich toch maar afmeldden: via de MLB-website en niet met een telefoontje naar de Nederlandse bondscoach of teammanager. Martis denkt dat hij zich beter bij de Washington Nations op het seizoen kan voorbereiden (lees: op de spelerslijst van 25 kan komen) als hij niet te ver uit de buurt is en Jurrjens voelde de bui hangen toen hij hoorde dat hij zich bij werkgever Atlanta Braves moest melden, meteen na de eerste wedstrijd van Oranje (waar hij startend werper zou zijn, dus in de volgende wedstrijden toch zou ontbreken). Wat dan toch weer twijfels oproept over de welwillendheid van de MLB-organisaties hun spelers af te staan aan zo’n Europees ploegje losers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden