Bas Savenije 'Echt hoor, ik houd ook veel van het fysieke boek'

Is de directeur van de Koninklijke Bibliotheek per definitie een boekengek? "Nou, mensen die hier werken houden wel vaak van boeken, maar het is geen wetmatigheid. Zelf ben ik er wel van beschuldigd een hekel aan boeken te hebben.
Wij zijn vooral bezig met het digitaliseren van de collectie, deze toegankelijk te maken voor een groot publiek, en dat lijkt soms een tegenstelling met het fysieke boek. Maar echt hoor, daar houd ik ook veel van, al ben ik geen kenner van middeleeuwse handschriften of oude drukken."

Maar u leest wel graag?
"Zeker. Kranten, tijdschriften, allerlei stukken waar je via blogs of Twitter op gewezen wordt. Maar ook romans, filosofie, geschiedenis. Een van de mooiste boeken die ik ken is 'The Masters' van C.P. Snow, over een machtsstrijd op een college in Cambridge. Dat heb ik een jaar of vijftien geleden met rode oortjes gelezen."

Waarom vindt u dat zo goed?
"Ik werk nu vier jaar bij de KB, daarvoor lang bij de Universiteit Utrecht. De sfeer in zo'n academische omgeving is prettig en stimulerend, maar het heeft iets ... ja, hoe moet ik dat uitleggen? Er werken mensen die zich enorm betrokken voelen, soms iets té. De machtsstrijd die daar in het boek uit voortkomt, zie je ook vaak in de politiek of het bedrijfsleven, maar zeker ook in academische instellingen."

Zelf hebt u wijsbegeerte gestudeerd. Leest u daar nog over?
"Ik houd de literatuur op dat gebied niet meer bij. Dat zou met formele logica, waarin ik gespecialiseerd was, ook een flinke klus zijn. Filosofisch getinte werken ben ik wel altijd blijven lezen - niet systematisch, maar als referentiekader houd ik daar wel van."

Wat ligt er nu op uw nachtkastje?
"De laatste tijd lees ik veel over hoe de samenleving veranderd is: populisme, informatisering, individualisering, marktwerking. Nu bijvoorbeeld 'Borderline Times' van psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter. Hij geeft een heel interessante en rake analyse van de huidige maatschappij, op basis van de borderline-persoonlijkheidsstoornis."

Als kind hield u zich nog niet bezig met formele logica of maatschappijkritiek, neem ik aan. Wat las u wel?
"Arendsoog! Geweldige boeken vond ik dat. Het hoofd van onze lagere school, de Paulusschool in Den Haag, was de schrijver ervan - J. Nowee. Als je heel erg je best had gedaan op school, kreeg je een deel."

En lukte u dat vaak? "Ik heb er één keer eentje gekregen, dat weet ik nog goed."
Bas Savenije (1947) is directeur van de Koninklijke Bibliotheek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden