Bas Plaisier: Korten op de armsten is bijna blasfemisch

Als het CDA akkoord gaat met verregaande bezuinigingen op ontwikkelingshulp, zegt ds. Bas Plaisier, net als oud-premier Piet de Jong, zijn partijlidmaatschap op.

Plaisier was jarenlang scriba (secretaris-generaal) van de Protestantse Kerk in Nederland. In die functie onderhield hij namens de kerk contact met de regering. Hij nam in 2008 afscheid als scriba, maar bekleedt nog diverse internationale kerkelijke bestuursfuncties.

"Ik kan het niet geloven", liet Plaisier gisteren via Twitter weten vanuit Hongkong, waar hij theologie doceert. Als het waar is dat het CDA ter wille van de PVV mogelijk een miljard op ontwikkelingshulp zou willen bezuinigen, vervolgde Plaisier, "dan stap ik buitenboord".

"Als je steeds weer in de ogen van de allerarmsten kijkt, komt het bijna blasfemisch over om te korten op hulp aan hen", zegt Plaisier desgevraagd in een toelichting.

"Ik vind het bitter en diep triest dat we als Nederland in de wereld steeds meer aan positieve invloed verliezen doordat het ons steeds meer om onszelf gaat."

Nederland is volgens Plaisier een land dat 'compassie heeft waar het werkelijk nodig is'. "Je moet het moreel niet willen om te bezuinigen onder de wereldnorm."

Ja, zegt Plaisier, hij begrijpt dat de regering moet bezuinigen omdat ze aan Europese begrotingsregels moet voldoen. Hij ziet echter zwaarwegende argumenten om niet aan het budget voor ontwikkelingshulp te tornen. "Ethisch verliezen we, en aan compassie ontbreekt het ons. Dat breekt ons uiteindelijk aan alle kanten op."

De persvoorlichter van de PKN laat weten dat de uitspraken van de oud-scriba 'op persoonlijke titel' zijn. Maar de kerk is volgens hem evenzeer tegen verdere bezuinigingen op ontwikkelingshulp.

De PKN heeft zich samen met twintig andere kerken en christelijke organisaties - variërend van de Unie van Baptistengemeenten tot hulporganisatie Zoa - verenigd in de 'Micha campagne'. In een deze week uitgegeven verklaring schrijven de kerken dat zij 'diep verontrust' zijn over de dreigende bezuinigingen. "Voor veel mensen wereldwijd worden het dagelijkse bestaan en de toekomstmogelijkheden bepaald door armoede, voortgekomen uit onrecht en uitbuiting. Het is zeer onrechtvaardig om juist hen op te laten draaien voor de financiële crisis en opnieuw op hen te bezuinigen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden