Bas Eickhout nummer 1 Duurzame 100 van Trouw

Bas Eickhout met zijn prijs voor het behalen van de eerste positie in de Duurzame100. Beeld Werry Crone
Bas Eickhout met zijn prijs voor het behalen van de eerste positie in de Duurzame100.Beeld Werry Crone

Bas Eickhout, europarlementariër voor GroenLinks, is dit jaar de nummer 1 van de Duurzame 100 van Trouw. Hij werd door een jury gekozen uit een lijst van meer dan 400 personen die in het afgelopen jaar hebben bijgedragen aan het duurzamer maken van Nederland.

Joop Bouma

In de zesde editie van de Duurzame 100 van Trouw staan dit jaar 36 nieuwe namen, waaronder 14 'herintreders', zij stonden in eerdere jaren al één of meer keren in de ranglijst. Politici scoren dit jaar hoog in de Duurzame 100. De twee vrouwen die samen de Kamerfractie van de Partij voor de Dieren vormen, Marianne Thieme en Esther Ouwehand, staan respectievelijk op plek 11 en 15.

Ouwehand is ook de grootste stijger van de lijst, vorig jaar stond ze nog op 85. Victor van Tol van het autodeel-platform SnappCar steeg net als Ouwehand 70 plaatsen in de lijst. Van Tol staat op 24. De grootste daler is Jeroen de Haas, CEO van energiebedrijf Eneco. Hij zakte 57 plaatsen naar 89.

In de lijst staan opvallend veel jonge mensen, die hoog in de ranglijst eindigden. Zoals Boyan Slat, net afgestudeerd in Delft, die een wereldpodium kreeg voor zijn plan om de plastic soup in oceanen aan te pakken. Hij kwam op de 16de plaats binnen. En Faiza Oulahsen, actievoerster van Greenpeace, die vorig jaar door Poetin in een politiecel werd gestopt na het beklimmen van een boorplatform in der Barentszzee. Zij staat op 30.

Innovatie in de top tien
In de top-10 twee jonge, innovatieve ondernemers: Aart van Veller (op 7) , die met zijn bedrijf vandebron.nl consumenten in staat stelt om hun energie rechtstreeks bij boeren te kopen en Bas van Abel (op 9) die de Fairphone, een eerlijk geproduceerde mobiele telefoon, op de markt brengt.

De jury koos Bas Eickhout op 1, omdat hij een onvermoeibaar vechter is voor een beter, krachtiger, doeltreffender klimaatbeleid. Hij wordt vooral geprezen vanwege zijn daadkracht en de impact van zijn werk in Europa. Daadkracht was ook dit jaar het criterium het zwaarst woog voor de dertien personen tellende jury van de Duurzame 100.

Sinds juni is Eickhout vicevoorzitter van de 52 leden tellende fractie van de Europese Groenen. Eickhouts belangrijkste wapenfeit van het voorbije jaar is bijna iedereen ontgaan. Hij is de bedenker van een Europese wet die het gebruik van F-gassen, een superbroeikas in koelkasten, vriezers en airco's, verbiedt. De wet, aangenomen door het Europees Parlement, zal worden overgenomen door de VS en China.

In de afgelopen drie jaar stond Marjan Minnesma, directeur van de actieorganisatie Urgenda, op 1. Zij zat dit jaar in de jury van de Duurzame 100.

Tijdens de bekendmaking van de Duurzame 100 van 2014 in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht kreeg Eickhout uit handen van hoofdredacteur Cees van der Laan een kunstwerk.

Lees morgen in Trouw het interview met Bas Eickhout.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden