Bas&Bos kijken tv

MAAIKE BOS

Wil je me dood hebben soms?", vraagt 'ons mam' Helma aan haar zonen Tim en Steffen Haars als ze moet gaan paragliden in Zuid-Afrika. Of wandelen met leeuwen. Of abseilen van de Tafelberg. "Nee, dat is het programma", ginnegappen de broers.

In het NPO3-programma '50 ways to kill your mommy' (Avrotros) reizen Tim (34) en Steffen (35), bekend van de New Kids uit het Brabantse Maaskantje, met hun moeder Helma (60) de wereld rond. In acht afleveringen werken ze een bucketlist vol avonturen af om haar van haar angsten af te helpen. Helma heeft hoogtevrees, autovrees, is bang voor ongedierte en mijdt alle risico's. Dat kan anders, denken de broers.

Let wel: het zijn hún regels en hún bucketlist. Dat wordt dus per aflevering minstens vijf avonturen met een roofdier, wegmonster, vliegkist of klimtuig. Als het maar hard, eng, hoog, of diep springen is. Afgelopen woensdag overleefden ze de vijfde aflevering.

Helma doet mee omdat ze die tijd graag met haar zoons wil doorbrengen. "Dus je houdt zo veel van ons dat je bereid bent je angst te overwinnen?", vraagt Tim. Steffen concludeert: "Het is goed voor onze band".

Maar waarom moeten wij daarnaar kijken, vraag je je af. Mommy is volmaakt tevreden met haar kneuterige leventje en haar muziekvereniging in Maaskantje. Dat die opgeschoten jongens daar niks aan vinden, is wat anders. Behalve hutten bouwen is er in Maaskantje niks te doen. Tim: "Dan kun je twee dingen: creëren... of blowen".

Wat zij onder 'creëren' verstaan, hebben we sinds 2007 kunnen zien. Steffen schreef de serie 'New Kids' en beiden speelden een hoofdrol. Met matje in de nek en trainingspak aan gooiden ze alle remmen los in het liegen, slaan, boeren en schelden - en al rondhangend aanrijdingen veroorzaken.

Steffen is tot filmmaker uitgegroeid, Tim is nu presentator en acteur met een Gouden Kalf op zak voor zijn Aanmodderfakker-achtige hoofdrol in 'Bro's Before Ho's'.

Dat alles garandeert nog geen kwaliteit.

'50 ways' mist de ironie van keihard beuken. Helma is wel hun mama natuurlijk - er zijn grenzen aan hoe grof ze haar behandelen. Ze is daar ook te grappig en innemend voor. Maar zonder hun originele ongeremdheid zijn de jongens niet lollig genoeg om de stunts aan elkaar te praten. Die klinken allemaal hetzelfde. (Helma: "Nee, dat doe ik niet - goed oké dan - heeeeelp! - goh, toch wel spannend").

Gaandeweg denk je: die jongens zitten daar gewoon zelf te kicken met hun bucketlist. En ze nemen hun moeder mee zodat ze er tv van kunnen maken.

Is die moeder al van haar angsten af? Is haar leven al veranderd? Enige karakterontwikkeling en een goed gesprek tussen moeder en zoons zou fijn zijn.

Toch maakt dit programma iets los. Laat het toch gaan. Trek je niet zoveel aan van alles wat je tegenhoudt. Doe het gewoon. Dat is ook bevrijdend.

undefined

Maaskantje zonder ironie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden