Bas&Bos kijken tv Overleven zonder format

Rauw, hard; de nieuwe generatie survivalprogramma's gaat terug naar de basis van het overleven zelf. Bij 'Expeditie Robinson' hangen er nog klamboes en zit er soms een kommetje rijst in de pan. Daar moet je vooral de groepsdynamiek overleven. Nu moeten deelnemers zonder eten en drinken een weg vinden uit de jungle in 'Staying Alive' (BNN), overleven op een eiland ('The Island', SBS/ Net5) of leven van rauwe vis op een vlot in 'The Raft' (RTL). Waarom zulke formats, denk je eerst. Mensen in doodsstrijd op zee zonder eten, die zien we de laatste tijd wel vaker.

Het is natuurlijk ook decadent: als alle prikkels in onze veilige westerse levens zijn uitgewerkt, kunnen we onszelf altijd nog gecontroleerd in levensgevaar brengen om te voelen dat we leven.

Maar laten we niet meteen moralistisch doen. Er is ook iets interessants aan de hand.

De deelnemers zitten namelijk echt in die nijpende situatie. Geen afvalrace, geen prijzen, regel het allemaal maar zelf. Dan zien we hoe hulpeloos de smartphone-mens eigenlijk is als hij op zichzelf is teruggeworpen.

BNN-presentator Jan Versteegh, oud-'Expeditie Robinson'-deelnemer, gaf zich vrijdag dapper over aan het nieuwe 'Staying Alive', dat mensen nareist die miraculeus de wildernis hebben overleefd. Zonder proviand, mes, slaapzak of lamp laat hij zich met cameraman droppen in de jungle van Peru, waar ook de zeventienjarige Juliane Koepcke zich moest redden toen ze de enige overlevende van een vliegtuigcrash (1971) was. Elf dagen zwierf ze gewond door het regenwoud voor ze gevonden werd. Op beelden uit de documentaire 'Wings of Hope' zien we haar alles navertellen en lopen, daarna zien we Jan lopen. Op goed geluk eet hij een stengel van een blad. 'Hmmm, komkommer', proeft hij tevreden. Daarna volgt de diarree. Na een angstige nacht op natte bladeren en na uren wandelen is het vooral de dorst die hem vloert. Dan: 'yesss, water!'. Hij drinkt gelukzalig uit het stroompje, maar loopt verder. Denkt deze keer nog niet aan Julianes les om ieder stroompje te volgen, omdat het in steeds grotere wateren zal uitmonden, dichterbij de beschaving. Eetbare larven vinden lukt ook niet. Weer die dorst. En dan gaat het regenen. Jan wacht. Murw, met armen over elkaar staat hij die bui te verdragen. Als je echt dorst hebt, doe je je mond open als het regent. Vang je water op in de brede junglebladeren. Zelfs doorgewinterde reiziger Jan maakt fouten. Die kunnen fataal zijn. Hoe zou ik het doen, ga je denken.

Hij vindt na drie dagen een hutje naast een riviertje, en krijgt rijst. De meisjes Lisanne Froon (22) en Kris Kremers (21) hadden dat geluk niet toen ze in 2014 in de jungle van Panama verdwenen. Donderdagavond nog liet BNN hun verhaal herleven in het programma 'Break Free' dat verongelukte wereldreizigers eert. Zij hadden nog acht dagen geleefd. Overleven is een serieuze zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden