Barth: positie Cohen staat niet ter discussie

PvdA-leider Job Cohen.Beeld anp

Marleen Barth, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, vindt niet dat er door de uitlatingen van vertrekkend voorzitter Lilianne Ploumen een discussie is ontstaan over de positie van Job Cohen.

,,Ik hoor haar niet zeggen dat Cohen weg moet. Wat mij betreft is dat ook helemaal niet aan de orde. De PvdA heeft maar één politiek leider en dat is Job Cohen'', aldus Barth.

Een dag na de onverwachte aankondiging van haar vertrek zei Ploumen in een interview met de Volkskrant dat PvdA-leider Job Cohen niet automatisch de lijsttrekker is bij de volgende verkiezingen.

Niet zichtbaar genoeg
Ook vindt Ploumen dat er veel meer in de partij zit dan Cohen er nu uit haalt. ,,Hij moet daarin veel zichtbaarder aanwezig zijn en er een veel prominentere rol in spelen.'' De PvdA-voorman wordt volgens haar nu te veel ,,meegesleurd in de Haagse dynamiek''.

Cohen zou meer aandacht moeten geven aan wat er in de partij gebeurt. Ploumen noemt het een leuk idee dat diverse PvdA-afdelingen eigen congressen willen over de koers van de partij. De Tweede Kamerfractie zou de uitkomsten ervan ter harte moeten nemen en Cohen moet daarin een rol vervullen.

,,De afgelopen weken en maanden is het enorm over Den Haag gegaan en hebben we gezien dat hij is meegesleurd in die Haagse dynamiek. Maar hij moet zich veel meer rekenschap geven van deze discussie. Er zit veel meer in de partij dan hij er nu uit haalt. Hij moet daarin veel zichtbaarder aanwezig zijn en er een veel prominentere rol in spelen.''

Samenwerking linkse partijen
De vertrekkend voorzitter betreurt het dat de samenwerking tussen de linkse partijen niet echt vorm kreeg. Ploumen is niet zover gekomen als ze had gewild: ,,Het kan anders en beter als je het samen doet''.

Ook Cohen zou volgens haar ,,veel zichtbaarder'' moeten zijn in dat proces. ,,Absoluut. In de achterbannen van alle progressieve partijen is daar behoefte aan. Ik ga hier in mijn laatste vier maanden nog flink aan duwen en trekken.''

Vertrek Ploumen

Lilianne Ploumen legt in januari haar functie als PvdA-voorzitter neer. Dat maakte Ploumen maandag bekend op de website van de PvdA.

,,Ik heb dit besluit genomen omdat dit het beste is voor de partij'', aldus Ploumen. Ze wil ruimte bieden aan een opvolger die zich dan kan voorbereiden op de campagnes die partij moet gaan voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen en verkiezingen voor het Europees Parlement.

Ploumen trad in 2007 aan als voorzitter van de PvdA. Bij de verkiezing verraste de directeur van ontwikkelingsorganisatie Cordaid door oud-minister Jan Pronk achter zich te laten.

Als voorzitter maakte ze mee dat haar partij uit het laatste kabinet-Balkende stapte en dat Job Cohen Wouter Bos opvolgde als politiek leider van de PvdA. Ploumen zegt dat de partij onder haar voorzitterschap ,,roerige tijden'' heeft meegemaakt, met vier verkiezingscampagnes, ,,waarin we ondanks de enorme inspanningen niet altijd het resultaat haalden dat we wilden''.

De slecht verlopen Europese verkiezingen in 2009 waren zelfs reden toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma een rapport te laten schrijven over wat er allemaal mis was gegaan. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 eindigde de PvdA als tweede op een zetel achter de VVD. De sociaaldemocraten belandden uiteindelijk in de oppositie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden