Barth: 'Nederland is te verslaafd aan Gronings gas'

Pvda-lijsttrekker Marleen Barth tijdens het NOS Radio 1 verkiezingsdebat. Beeld anp
Pvda-lijsttrekker Marleen Barth tijdens het NOS Radio 1 verkiezingsdebat.Beeld anp

Nederland is te verslaafd aan het gas uit Groningen en de olie uit Rusland en Saudi-Arabië. Als we daar wat aan willen doen, moeten we echt serieus aan de slag met alternatieve energie, stelde PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Marleen Barth vandaag.

Redactie

Net als eerder PvdA-leider Diederik Samsom noemde zij het ondenkbaar dat de gaswinning in Groningen na 1 juli weer omhoog gaat. 'Dat is volkomen helder. De veiligheid van Groningen gaat boven alles', aldus Barth in het in het lijsttrekkersdebat zondag voor de Provinciale Statenverkiezingen bij de NOS op Radio 1.

Barth en haar VVD-collega Loek Hermans vinden beiden dat de afspraken in het energieakkoord moeten worden nagekomen.

Windmolens

Barth en haar VVD-collega Loek Hermans vinden beiden dat de afspraken in het energieakkoord moeten worden nagekomen. Hermans noemde groene energie, bijvoorbeeld grotere windparken die wat verder van de kust komen te staan, van grote betekenis om te voorkomen dat 'we afhankelijk zijn van Poetin voor het gas of van het Midden-Oosten voor olie'.

Windmolens zijn voor de PVV geen optie. Kernenergie wel, aldus PVV-lijsttrekker Marjolein Faber. Dat er tegen kernenergie veel weerstand bestaat, weet Faber. 'Er is verzet tegen, maar dat is er ook tegen de windmolens.'

Volgens Thom de Graaf van D66 loopt ons land flink achter als het gaat om duurzame energie. 'De situatie is zorgelijker dan menigeen denkt.' Zo wordt er volgens hem onder meer te weinig gedaan aan energiebesparing. De D66-lijsttrekker vindt dat er moet worden ingegrepen en meer moet moet worden gedaan aan zon- en windenergie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden