Bart van U.: Ik heb Els Borst vermoord om euthanasiewet

Oud-minister Els Borst Beeld ANP
Oud-minister Els BorstBeeld ANP

Hij noemt de moord op oud-politica Els Borst 'een goddelijke opdracht'. Bart van U. verklaarde donderdag achter gesloten deuren dat hij oud-politica Els Borst heeft vermoord. De politica was verantwoordelijk voor de euthanasiewet, die Van U. afkeurde.

Redactie

Van U., die in een orthodox-christelijk milieu opgroeide, heeft bekend dat hij naar het huis van Borst in Bilthoven is gefietst en haar heeft omgebracht met een mes. In februari 2014 werd de D66-politica dood gevonden in de garage bij haar woning. Ze had 41 steekwonden.

Het Openbaar Ministerie (OM) liet eerder weten dat een aantal bewijzen de schuld van Bart van U. zouden aantonen. Zo werd een haar van hem gevonden op de jas van Els Borst en zat er een DNA-spoor van hem op haar pantykous.

Donderdag maakte Bart van U. onverwacht bekend achter gesloten deuren een verklaring af te willen leggen. De rechter noemde het een 'opmerkelijke ontwikkeling'. Tijdens dit gesprek bekende Van U. de moord op Borst. Eerder in de zaak liet hij niets los en maakte gebruik van zijn zwijgrecht.

Toerekeningsvatbaar
Wel bekende hij zijn zus Loïs vermoord te hebben uit zelfverdediging. Dat gebeurde in januari 2015, ook door vele messteken. Zijn relatie met Loïs was slecht, zei hij in een verklaring, volgens hem mede door meningsverschillen over abortus en euthanasie.

Of Van U. toerekeningsvatbaar is, wordt nog onderzocht. Het Pieter Baan centrum komt eind februari met een psychiatrisch rapport over hem. Van U. slikt sinds mei vorig jaar anti-psychotica zodat hij - naar eigen zeggen - goed mee kan werken aan het onderzoek naar de moord.

Bart van U. wilde in december vorig jaar al een verklaring afleggen, maar was daartoe niet in staat omdat hij steeds in de war raakte. Het verhoor vond plaats kort nadat Van U. een ontsnappingspoging had gedaan uit de gevangenis in Scheveningen. Daarop werd hij overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Euthanasie
Els Borst was als minister van Volksgezondheid verantwoordelijk voor de euthanasiewet, die in 2002 van kracht werd. In de wet werd bepaald dat hulp bij zelfdoding in Nederland onder voorwaarden is toegestaan. In een interview met NRC Handelsblad gebruikte Borst tot woede van veel christenen de kruiswoorden van Jezus: "Het is volbracht". Later bood ze hiervoor haar excuses aan.

D66-leider Alexander Pechtold reageert op de bekentenis van Bart van U. "Mijn meest bange vermoedens zijn vandaag helaas waarheid geworden. Het motief van de verdachte is schokkend en confronterend."

Volgens hem symboliseert Els Borst alles waar D66 voor staat. "Ze is om het leven gebracht om haar maatschappelijk en politiek baanbrekende werk op het gebied van euthanasie. Die gruwelijke werkelijkheid maakt het nog moeilijker haar dood een plek te geven."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden