'Bart, eis dat premierschap toch gewoon op'

Bart De Wever keek vanaf de achterbank van zijn dienstauto stoïcijns voor zich uit. Zijn armen demonstratief over elkaar en de pers negerend, terwijl het hek van het koninklijk paleis geopend werd. De informateur en tevens voorman van de Vlaams-nationalistische partij N-VA heeft de koning gisteren een week extra tijd gevraagd.

De Wever is vandaag precies negen dagen bezig aan zijn opdracht een nieuwe federale regering te vormen. De vorige onderhandelingen, na de verkiezingen in 2010, staan nog in ieders geheugen gegrift. Niet alleen vanwege de dubieuze eer wereldrecordhouder onderhandelen (541 dagen) te worden, ook omdat de N-VA toen - volgens hun lezing - buitenspel werd gezet door de klassieke partijen.

De angst dat de N-VA het op federaal niveau opnieuw verliest en de enorme verkiezingswinst niet kan verzilveren, is groot. Ook de achterban maakt zich blijkbaar zorgen en roert zich op Facebook. "N-VA móet in de federale regering", luidt de nogal dwingende naam van een nieuwe pagina. Het bevat, naast een verzameling van nieuwsberichten en hoogoplopende emoties, ook een oproep tot een zogenoemde 'VerkiezingsMars'.

Het plan is simpel: een mars naar de premierswoning in Brussel, vrijdag 1 augustus, om acht uur 's avonds. "Als N-VA niet in de federale regering zit, komen 1.400.000 Vlamingen massaal op straat!", schrijven de organisatoren.

"Wij, het volk, hebben meer macht dan alle politieke partijen tezamen. De stem van de grootste partij van Vlaanderen betekent wel nog iets ná de verkiezingen. Indien enkele partijen opnieuw beslissen de N-VA uit te spelen op federaal niveau, zullen wij tonen hoe groot het democratisch deficiet is."

Wie zit er achter deze pagina en achter de organisatie van deze verkiezingsmars? Het blijkt om een groep studenten uit Gent te gaan. Hun namen willen ze niet geven, telefonisch vragen beantwoorden ook niet. Wel geven ze in een privébericht op Facebook desgevraagd tekst en uitleg.

"Met de grootte van onze groep willen wij een drukmiddel vormen om de duidelijke stemuitslag in Vlaanderen vertaald te zien in het beleid van de komende federale regering", schrijft een van de studenten. "Voor echt telefonisch contact houden wij (voorlopig) liever de boot nog wat af. Wij wachten tot wij genoeg leden tellen, waardoor men ons ook serieuzer zal nemen."

Op hun pagina benadrukken de Gentse studenten niet te willen aanzetten tot geweld. Daarnaast vormt de pagina volgens de initiatiefnemers ook geen 'verheerlijking of promotie van enige politieke partij'. Het gaat ze dus niet om Bart De Wever of om een voorliefde voor de N-VA, ze willen slechts dat de 'natuurwetten van een democratie worden nageleefd'.

Gelukkig hebben ze toch, volledig neutraal en vanuit het democratische ideaal gedreven, nog wat concreet en persoonlijk advies voor meneer De Wever: "Bart, laat u niet rollen, eis dat premierschap toch gewoon op! 1,4 miljoen Vlamingen staan achter u!", schrijven zij in kapitalen. "Vergeet dat niet, vergeet dat niet..."

Van die 1,4 miljoen Vlamingen zeiden er gisteravond al 11.989 aanwezig te zijn bij de mars. Nog 1.388.011 Vlamingen te gaan dus - even geduld nog Bart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden