Bart De Wever informateur Belgische regering

Bart de Wever, gisteren in Brussel. Beeld BELGA
Bart de Wever, gisteren in Brussel.Beeld BELGA

De grote winnaar van de Belgische verkiezingen, Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA, mag onderzoeken hoe er snel een nieuwe Belgische regering kan worden gevormd. Koning Filip benoemde de Vlaamse politicus vanmiddag tot informateur.

Redactie

De Wever moet zich op 3 juni opnieuw bij de koning melden om te vertellen welke mogelijkheden hij ziet. De voorzitter van de N-VA streeft naar een regering zonder socialisten. Dat betekent dat de huidige socialistische premier Elio Di Rupo niet meer zou terugkeren.

De Wever, die zondag ook de verkiezingen in Vlaanderen won, begon eerder vandaag al gesprekken over de vorming van een Vlaamse regering. Hij hoopt met een centrumrechts kabinet in Vlaanderen ook voor heel België een ruk naar rechts te kunnen afdwingen. Het Belgische kabinet moet echter voor de helft uit Franstalige politici bestaan.

De Franstalige socialistische partij van premier Di Rupo, de PS, is in Wallonië en Brussel een machtsfactor van betekenis. Het is de vraag of de dominante PS zich buitenspel laat zetten. Ook andere Franstalige partijen zouden er niets voor voelen met een Vlaams-nationalistische partij in zee te willen gaan die uiteindelijk de splitsing van België wil.

Wereldrecord formeren
De regering-Di Rupo, die 2,5 jaar aan de macht was, kwam er pas 541 dagen na de verkiezingen. De Belgen vestigden daarmee een wereldrecord. Dat leverde een regering op met zes partijen: de Vlaamse christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen en aan Franstalige kant dezelfde politieke families. Aan beide kanten verliezen de sociaaldemocraten, de andere regeringspartijen wisten zich te handhaven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden