Bart de Wever grote winnaar nationale verkiezingen België

Bart de Wever, voorman van de N-VA. Beeld belga
Bart de Wever, voorman van de N-VA.Beeld belga

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van voorman Bart De Wever is de grote winnaar van de Belgische verkiezingen geworden. De Vlaamse nationalisten verstevigden vandaag hun positie als grootste partij in het landelijke parlement. Door forse zetelwinst wordt de N-VA ook de grootste partij in het Vlaams parlement.

'Nooit is er met meer macht geprobeerd de Vlamingen van de wijs te brengen, maar zij hebben gekozen voor verandering, voor de N-VA', zei De Wever in zijn overwinningsspeech.

Aan de Franstalige kant blijft de sociaaldemocratische partij van premier Elio Di Rupo, de PS, de grootste, ondanks verlies. De partij wordt op de hielen gevolgd door de liberalen. Vlaamse partijen verdelen 88 zetels in het Belgische parlement, Franstalige partijen leveren 62 zetels.

De grootste verliezer is het uiterst rechtse Vlaams Belang, die waarschijnlijk negen zetels moet inleveren. Kopman Filip Dewinter reageerde ontgoocheld. 'Een deel van onze kiezer is in het zwarte gat van de N-VA verdwenen.'

België heeft nu een regering met zes partijen: de Vlaamse christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen en aan Franstalige kant dezelfde politieke families. Aan beide kanten verliezen de sociaaldemocraten, de andere regeringspartijen wisten zich te handhaven.

Volgens de jongste cijfers zou de N-VA 34 zetels krijgen, een winst van zeven zetels. De PS verliest er twee en zou uitkomen op 24 zetels. De derde partij in het Belgisch parlement blijven de Franstalige liberalen (21 zetels), op de voet gevolgd door de Vlaamse christendemocraten (18 zetels).

Belgische politici kunnen nu gaan puzzelen om een coalitie te vormen. N-VA voorman Bart De Wever eiste zondagavond een hoofdrol op voor zijn partij. De N-VA zal eerst een Vlaamse regering willen vormen, maar ook op federaal niveau sluit De Wever regeringsdeelname niet uit. Hoewel de N-VA na de vorige verkiezingen de grootste partij was, moest het genoegen nemen met een rol in de oppositie.

Of het de N-VA lukt om deel te nemen aan de Belgische regering is de vraag. De zogeheten traditionele partijen, de huidige regeringspartijen, lijken ook een meerderheid te hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden