Barroso vertrouwt op oude rotten

De belangrijkste posten in de nieuwe Europese Commissie gaan naar ervaren krachten. Klimaat wordt een speerpunt, met een eigen commissaris.

De Deense minister van klimaat, Connie Hedegaard, wordt commissaris op de nieuwe post ’klimaatactie’. Hedegaard kan in januari goed ingewerkt aan de slag, want eerst is ze nog voorzitter van de grote klimaatconferentie in Kopenhagen.

De belangrijkste economische portefeuilles in het dagelijks bestuur van de EU zijn voor ervaren krachten uit de vorige ploeg. De hoofdprijzen zijn voor de Spanjaard Joaquin Almunia (mededinging) en de Fin Olli Rehn (economische zaken).

Voorzitter José Manuel Barroso stelde de nieuwe commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gisteren met veel enthousiasme voor. Vooral Almunia, die de vorige periode indruk maakte op economische zaken, kreeg lof toegezwaaid. „Joaquin was een van de beste commissarissen. Hij krijgt een belangrijke rol, als erkenning voor zijn uitstekende werk.”

De sociaal-democraat Almunia is de belangrijkste uitzondering in een commissie die opnieuw gedomineerd wordt door christen-democraten en liberalen.

Neelie Kroes, nu nog commissaris van mededinging, krijgt straks de portefeuille ’digitale agenda’, waar onder meer telecom en internet onder vallen. De media, waar Europa weinig over te zeggen heeft, zijn uit deze portefeuille gehaald en bij cultuur gevoegd. Kroes wordt tevens een van de zeven vicevoorzitters.

Kroes zei zin te hebben in deze ’uitdagende portefeuille’. Ze was graag doorgegaan op mededinging, maar Barroso besliste volgens Kroes ’in zijn opperste wijsheid’ dat alle blijvers moesten rouleren.

België heeft een zware post in de wacht gesleept, met Karel De Gucht op handel – waarvoor ook Kroes werd genoemd. Dit is een tweede succes voor België, na de benoeming van Herman Van Rompuy tot president van de Europese Raad. Volgens de liberale voorman Guy Verhofstadt is dat „een beloning voor België’s pro-Europese instelling”.

De nieuwe commissie telt opnieuw 27 leden, een uit iedere lidstaat, onder wie negen vrouwen. Alle commissarissen worden in januari gehoord door het Europees Parlement, dat daarna de commissie in haar geheel moet goedkeuren.

Gisteren klonk al de eerste kritiek op verscheidene kandidaten. Vooral de Roemeense kandidaat-commissaris voor landbouw, Dacian Ciolos, kan onder vuur komen te liggen. Roemenië is eerder, ook door de Europese Commissie, verdacht van onregelmatigheden en fraude bij de besteding van landbouwsubsidies. CDA-Europarlementariër Esther de Lange noemt de kandidatuur van Ciolos ’geen verstandige keuze’.

Commissievoorzitter Barroso verwerpt de kritiek op Ciolos, die zelf nooit verdacht is geweest van fraude of verduistering. Hij noemde kritische vragen over de Roemeen zelfs „een belediging van dit land en deze persoon” en ’discriminatie’.

Kritiek is er ook op de nieuwe commissaris van justitie en grondrechten, de Luxemburgse Viviane Reding. ’Zorgelijk’, noemt D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld de benoeming van de behoudende christen-democrate. „Ik zie haar nog niet zo snel ten strijde trekken voor de homorechten in Litouwen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden