Barroso: Letta en ik delen federale toekomstvisie EU

Enrico Letta en Jose Manuel Barroso vandaag tijdens een persconferentie.Beeld ap

"We delen een ambitieuze visie op de toekomst van Europa, een federale toekomst", zei Jose Manuel Barroso vandaag tijdens het bezoek dat de nieuwe Italiaanse premier Enrico Letta aan Brussel bracht. "Een toekomst als een politieke unie die de EU en haar burgers in staat stelt de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te gaan."

Het was een vol schema dat Letta de afgelopen dagen moest afwerken. Vandaag Brussel, gisteren Parijs en Berlijn, waar de Italiaanse premier in een ontmoeting met Angela Merkel direct zijn pro-Europese geluid liet horen. "In de afgelopen vijf crisisjaren hebben we niet voldoende oplossingen gevonden omdat er niet genoeg Europa was", zei Letta, die benadrukte dat zowel Duitsland als Italië 'een federalistische roeping heeft'. "Als we die doelen (fiscale en politieke unie, red) bereiken, kunnen we onze binnenlandse problemen veel makkelijker oplossen."

Bezuinigingen geen prioriteit
De pro-Europese houding deelt Letta met Barroso en Merkel, maar gaat het over bezuinigingen, dan lopen de meningen uiteen. Na zijn aanstelling als premier sprak Letta al over het einde aan het strenge regime van zijn voorganger Mario Monti. Italië ging ten onder aan bezuinigingen, zei hij. Voortaan moesten de prioriteiten liggen bij het stimuleren van de groei.

Nu is het een misverstand dat groei en begrotingsdiscipline niet samen kunnen gaan, reageerde Merkel. "Solide overheidsfinanciën zijn een voorwaarde voor groei." Volgens de kanselier gaat groei over meer dan de overheid die geld uitgeeft. Het gaat ook over voorwaarden scheppen voor kleine en middelgrote ondernemingen zodat zij kunnen investeren en daarmee banen kunnen scheppen. "En daarvoor zijn structurele hervormingen, goede scholen en universiteiten en investeringen in onderzoek nodig."

Ook Barroso noemde gezonde overheidsfinanciën als voorwaarde voor een structurele economische groei. "Groeivriendelijke begrotingsconsolidatie, structurele hervormingen en gerichte investeringen zijn níet met elkaar in tegenspraak maar gaan hand in hand." Eerder had Barroso zich al iets minder 'pro-austerity' getoond door aan te geven dat de grenzen aan het bezuinigingsbeleid in zicht kwamen. Opvallend omdat de Europese Commissie bij monde van eurocommissaris Ollie Rehn er wekelijks op hamert dat de 3 procentsnorm kiezelhard is.

Letta beloofde Barroso dat Italië zich aan de Europese normen zal houden. Hoe hij dat wil doen, is nog de vraag. De Italiaanse premier wil de belasting verlagen voor het midden- en kleinbedrijf en de omstreden vastgoedbelasting en verhoging van de BTW schrappen. Maatregelen die geld kosten.

"Hoe en waar wij de middelen vinden is een binnenlandse aangelegenheid", zei Letta gisteren tijdens zijn bezoek aan Berlijn. "Ik ben niemand uitleg verschuldigd. Ik ben hier niet om binnenlandse keuzes te rechtvaardigen. Wij zijn niet van plan Duitse burgers te vertellen wat zij moeten doen, en we weten dat Duitse burgers niet van plan zijn ons te vertellen wat we moeten doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden