Baronie overklast Lisse op alle fronten

BREDA - Baronie heeft met het behalen van het landskampioenschap van het amateurvoetbal nog wat feestelijkheden aan de viering van het 75-jarig bestaan toegevoegd. Zaterdagkampioen FC Lisse, een week eerder al op grote achterstand (0-2) gezet, werd ook in de tweede wedstrijd tussen de vertegenwoordigers van beide amateursecties op bijna alle onderdelen van het spel afgetroefd (4-1).

Loek Laurman

De zaterdagamateurs wisten, evenals in het eerste duel, alleen met heel hard werken hun Brabantse tegenstanders enigszins bij te benen. Maar die voorbeeldige strijdlust kon hen ook deze keer niet redden. In Lisse stonden ze al na een half uur spelen met nog maar negen man in het veld en de kaarten van toen (naast de twee rode vielen er drie gele) bepaalden ook zaterdag het beeld van de wedstrijd. Vijf basisspelers bleven geschorst aan de kant. Onder hen de complete aanvalslinie, inclusief Jerrel Linger, wiens aanwezigheid alleen al een verdediging onrustig kan maken.

En ook al viel Harco Herbert in de beginfase even op door het missen van een opgelegde kans, hun vervangers bleven onzichtbaar. Toen vervolgens ook de verdedigers het spoor bijster raakten, was de beslissing snel gevallen en kon Baronie in de drieëndertigste versie van de tweestrijd om het algehele kampioenschap na het succes van 1997 de tweede titel in vijf jaar binnenhalen.

Sinds het begin van de jaarlijkse ontmoetingen in 1969, toen VVOG van Middelburg won, is de titel nu voor de veertiende keer naar een zondagclub gegaan. Maar de stand van 19-14 in het voordeel van de zaterdagclubs behoeft een kanttekening. De clubs uit de zondagsectie namen de tweestrijd aanvankelijk niet zo serieus, waardoor zij in de eerste tien afleveringen acht keer het onderspit dolven. Sindsdien houden de clubs uit beide kampen elkaar qua resultaten aardig in evenwicht. In de laatste vijf seizoenen ging de titel vier keer naar een vertegenwoordiger van de zondagamateurs. Daarvoor waren de zaterdagamateurs vijf keer achtereen succesvol.

Met de vorming van één of meer gemengde topklassen boven de bestaande hoofdklassen komt er natuurlijk een einde aan de reeks. Maar de gesprekken daarover (sinds 1997) hebben nog tot geen enkel resultaat geleid. De werkgroep heeft een vacature en als daarin is voorzien, zullen (onder voorbehoud) in oktober de vertegenwoordigers van alle hoofdklassers weer bijeenkomen.

Eerder dit jaar (maart) bleek de animo voor zo'n bijeenkomst met 28 representanten van 84 clubs gering. En onder de deelnemers bevonden zich ook nog eens felle tegenstanders van de beoogde integratie. De tweestrijd zal dus nog wel even op de agenda van het amateurvoetbal zal prijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden