Baronie kiest zuinige route naar algehele amateurtitel

BREDA - Na vijf jaar overheersing vanuit de zaterdagtak wordt het amateurvoetbal sinds zaterdag voor een jaar geregeerd door een zondagclub. Het Bredase Baronie, profclub van 1954 tot 1971 en hoofdklasser sinds 1989, bleef tegen zaterdagkampioen VVOG in de dubbelslag altijd aan de gunstige kant van de score: na 2-3 in de uitwedstrijd zaterdag een zuinige 1-0. Baronie is daarmee de logische opvolger van Scheveningen als Nederlands kampioen.

PETER WILSCHUT

Vorig jaar al hadden de Bredanaars een prima seizoen graag bekroond met het hoogste. Mensen in de omgeving van de ploeg zeggen nu nog dat de latere kampioen Scheveningen alleen het resultaat voor ogen had en minder oog had voor voetbal. Waar Baronie toen niet mocht verliezen maar dat toch deed, was alles bij de zondagkampioen dit jaar gericht op de Nederlandse amateurtitel. Maar na een korte vakantie vorige zomer was nu het seizoen zwaar, al vond trainer Jos Broers dat de zondagtitel nadien met goed spel was behaald en kwam er vorige week een goed uitgangspunt voor het slotakkoord voor eigen publiek. Dat prima perspectief weerhield de thuisclub er zaterdag in sfeervolle ambiance (3500 toeschouwers, waar Baronie op een gemiddelde van circa 300 draait) desondanks niet van in de schulp te kruipen. Broers vroeg begrip voor zijn tactische keuze: “Als wij VVOG ruimte hadden gegeven, was het risico te groot dat we met lege handen zouden zijn achtergebleven.”

De hang naar controle bij Baronie sloeg de wedstrijd in meerdere fases zo dood als het bier in een foutief gespoeld glas. De zaterdagkampioen gaf bewonderenswaardig gas en werkte vanaf het begin aan een groot veldoverwicht. Voor rust was VVOG behoudens een inzet van Van de Zee echter niet in staat Baronie te verrassen met doelrijpe kansen. De thuisclub was al even kansarm maar nam uit de eerste mogelijheid halverwege de eerste helft wel de leiding via Arne Koeman (1-0). Na de pauze nam de attractiviteit toe toen de vooraf uitgedokterde scenario's de kast inkonden. De niet sterk fluitende maar wel pedant gebarende scheidsrechter Schenkels verzuimde toen in het eerste kwartier tot twee maal toe VVOG behulpzaam te zijn. Eerst mocht Zwep ongestraft gestrekt, nadien werd Zeegers in het 16-metergebied getorpedeerd.

Discussie

Dat was trainer Lodeweges te veel. Hij sprong op en slaagde er zowaar in de arbiter tot discussie te verleiden. “Ik doe mijn werk goed en zal weer gaan zitten als jij het jouwe goed doet”, beet de VVOG-trainer de Tilburger toe. Voor Schenkels het sein Lodeweges achter de afrastering te gelasten. Toen Zeegers twee minuten nadien weer onheus werd gestuit, nu door Baronies laatste verdediger Houtzager, kon Schenkels niet anders dan de Bredanaar naar de kleedkamer sturen. Vanaf dat moment heerste Baronie-doelman Swinkels. VVOG kreeg nu wel een handvol kansen maar vond altijd een meerdere in de reflexen van de goalie. Waar VVOG twee treffers verschil nodig had maar zelfs de smalste bres niet kon slaan, kwam Baronie eigenlijk geen moment in gevaar.

Verdediger Sedat Siner, bedwinger van VVOG's draaischijf Gerrit Zwep en aangever van de Koeman-treffer, kon het succes na afloop nog maar moeilijk vatten: “Deze titel zegt me veel. Hier hebben we een heel jaar voor gewerkt. We hebben er alles voor gelaten en gedaan wat nodig was. Het seizoen was zwaar en het werd steeds zwaarder. Ik heb mijn vriendin de laatste dagen niet willen zien en de nacht voor de wedstrijd kon ik de slaap niet pakken. Alles stond in het teken van de titel. Nu gaan we lekker vakantie vieren.”

Broers staat desgevraagd ook nog even stil bij de inspanning die zijn ploeg al enkele jaren levert, maar wil er geen punt van maken: “De laatste weken heb ik met name aan de ouderen vermoeidheid af kunnen zien. Maar goed, we zijn aan lange seizoenen gewend geraakt. We hebben het nu verdiend om een weekje uit te drijven.” Baronie hervat op 20 juli de training. VVOG heeft de start van het nieuwe seizoen een week uitgesteld en start op 3 augustus. De Harderwijkers hadden zich niet meer dan de zaterdagtitel ten doel durven stellen. En hoewel deze titelstrijd de stand tussen zaterdag- en zondagkampioen heeft gebracht op 18-11, was VVOG een waardig representant van de zaterdagsectie. Dat ze dat ook in Breda zo hebben ervaren onderstreepte de Baronie-spelersgroep toen VVOG werd gehuldigd en de Bredase spelers de opponent luidkeels de Harderwijkse clubyell toezongen. Nog eenmaal Siner: “VVOG is de beste amateurploeg waar ik ooit tegen heb gespeeld. Ze zijn beter dan Scheveningen omdat ze veel meer puur voetbal spelen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden