Naschrift

Barones Trumpington (1922-2018) kon het provoceren niet laten

Op een nationale rookvrije dag stak barones Trumpington provocerend een dikke sigaar op Beeld Getty Images
Op een nationale rookvrije dag stak barones Trumpington provocerend een dikke sigaar opBeeld Getty Images

Leeftijd kreeg geen vat op haar, pas met 95 was het tijd voor pensioen. Tot dat moment was Barones Trumpington elke zittingsdag in het Britse Hogerhuis te vinden. Niet als indommelende bejaarde: met humor en onverbloemde controversiële meningen joeg ze tegenstanders op de kast.

Barones Trumpington, een naam die zij aannam toen ze lid werd van het Hogerhuis, verwierf de grootste bekendheid lang na haar periode als oudste vrouwelijke minister (van haar 69ste tot 75ste) in de kabinetten-Thatcher en -Major. Toen tijdens een televisiedebat in 2011 een collega weinig flatterend sprak over haar hoge leeftijd, werd ze door camera's betrapt op het V-teken, in het Verenigd Koninkrijk synoniem voor de opgestoken middelvinger.

Dat incident maakte haar tot mediapersoonlijkheid in talrijke televisieshows. In een daarvan, 'Have I Got News For You' van de BBC, bespotte ze diezelfde BBC vanwege het formulier waarop ze moest verklaren dat ze (als 90-plusser) niet zwanger was. Dat typeerde de wijze waarop ze politiek bedreef: ongeremd, wars van politieke correctheid.

In het Palace of Westminster was ze bekend als 'bewaarder van de poort'. Tijdens kritische stemmingen stond ze met haar 1,82 meter lange gestalte en luide stem bij de hoofduitgang om te voorkomen dat collega's voor hun verantwoordelijkheid wegliepen.

Tapdansen op tafels

Valse bescheidenheid was haar niet vreemd. Nadat een ghostwriter haar autobiografie had opgetekend, verklaarde ze tot ontzetting van de uitgever: "Ik begrijp niet waarover al dit gedoe gaat. Ik heb het verdomde boek niet geschreven en ook niet gelezen." Maar ze genoot van alle aandacht.

Dat had ze na haar kinderjaren, waarin ze zich verwaarloosd voelde door haar ouders, altijd gedaan. Ze werd als Jean Alys Campbell-Harris geboren in een huishouden dat dreef op de rijkdom van haar moeders Amerikaanse familie. Tot de beurskrach van 1929 het kapitaal deed verdampen en het landhuis met bedienden werd ingeruild voor een huis zonder gas en elektra.

Op kostscholen in Engeland en Frankrijk legde ze nooit examen af. Wel sprak ze vloeiend Frans, Duits en Italiaans, waardoor ze in de Tweede Wereldoorlog terechtkwam bij de geheime dienst in Bletchley Park, waar berichten van Duitse onderzeeërs met de befaamde Enigmamachine werden gedecodeerd. Afgelopen maand kreeg ze daarvoor thuis de Nationale orde van het Legioen van Eer, de hoogste Franse onderscheiding.

Haar vrije tijd benutte ze voor een hectisch sociaal leven. Ze liftte naar Londen, waar ze faam verwierf met tapdansen op tafels.

Inventief overlever

Toen Jean Campbell na de oorlog met vier pond op zak in New York arriveerde, bleek ze een inventief overlever. Tot het salaris van haar eerste baantje leefde ze op hapjes die ze vond op feestjes die ze onuitgenodigd bezocht en in vuilnisbakken achter nachtclubs.

In 1954 trouwde de 'schoolflop' met William Alan Barker, hoofdonderwijzer op jongensscholen. Ze legde zich niet neer bij een leven als huisvrouw. Ze rookte, dronk en hield ervan schooljongens te vermaken. Op een diploma-uitreiking schoffeerde ze haar man door in beschonken staat gekleed in het zwembad te springen, als voorbeeld voor de studenten.

Ze besloot haar energie in de politiek te stoppen. Begin jaren zeventig was ze burgemeester van Cambridge. Binnen de Conservatieve Partij kon ze het ondanks hoogoplopende meningsverschillen goed vinden met Margaret Thatcher. In de Verenigde Naties maakte ze zich sterk voor de status van vrouwen en ouderen en de strijd tegen aids. Als traditionalist was ze tegen verkiezingshervormingen en het jachtverbod.

Als minister van gezondheid weigerde ze de passie voor roken op te geven die op haar tiende was begonnen. Op een nationale rookvrije dag stak ze provocerend een dikke sigaar op. Toen ze uiteindelijk stopte, frustreerde ze antirook-lobbyisten alsnog met het noemen van een van de schaarse pleziertjes in haar leven: 'passief roken'.

Jean Alys Campbell-Harris werd op 23 oktober 1922 in Londen geboren en stierf op 26 november 2018.

Trouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl. Lees meer naschriften op trouw.nl/naschrift.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden