Barnsteen 125 miljoen jaar oud

In de bergen in Libanon gevonden barnsteen blijkt het oudste te zijn dat tot nu toe is ontdekt. Het is naar schatting 125 miljoen jaar oud. Een Libanese deskundige zei gisteren dat de insecten die erin zijn aangetroffen, kunnen leiden tot nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen.

In het gestolde plantenhars bevinden zich insecten en planten, sommige inmiddels uitgestorven, veel ouder dan die zijn aangetroffen in Baltisch barnsteen dat 35 miljoen jaar oud is, zei professor Tohme, hoofd van de Libanese Nationale Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Barnsteen is een geel tot bruin hard fossiel hars dat soms planten en diertjes bevat die miljoenen jaren geleden opgesloten raakten. Volgens Tohme is er een gezamenlijk Libanees-Frans onderzoeksteam opgezet om de ingesloten insecten te bestuderen. Onderzoek naar de plantenresten “zou het eerste begin kunnen zijn van het begrijpen van de opkomst van planten met bloemen”.

Het gaat om een toevallige ontdekking. Een Libanese student nam zijn verzameling van duizenden kleine stukjes barnsteen met zich mee toen hij in Parijs ging studeren. Zijn docenten kregen belangstelling voor zijn verzameling en kwamen de grote ouderdom ervan op het spoor.

Franse onderzoekers hadden hem gemeld dat de in het barnsteen opgesloten insecten van “uitzonderlijke frisheid” zijn. (Reuter)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden