Barney exclusief bij SBS6

In het buitenland gebeurt het wel vaker, maar in Nederland is het nog een relatief onbekend fenomeen. Een actieve topsporter die zich exclusief aan één televisiezender verbindt. Afgelopen week tekende darter Raymond van Barneveld een verstrekkend contract met SBS6, voor de duur van vijf jaar.

SBS-programmadirecteur Eric van Stade is er erg blij mee. Logisch. Zijn zender is hierdoor tot en met 2010 verzekerd van darts op internationaal topniveau. Dat is met name in de concurrentiestrijd met RTL belangrijk. Sinds 2002 lift RTL mee op het succes van de (gewezen) kroegsport. Rond de jaarwisseling van 2002/2003 had dat bijvoorbeeld tot gevolg dat de Nederlandse televisiekijker ruim twee weken achtereen elke dag darts kon kijken. In totaal zonden RTL en SBS toen samen bijna tachtig uur uit.

Van Stade: “Sinds de zegetocht die Van Barneveld in 1998 inzette, is het contact tussen Raymond en SBS6 altijd zeer goed geweest. Inmiddels is darts uitgegroeid tot de vierde breedtesport in Nederland en is Raymond van Barneveld een erkend topsporter. Ik ben er dan ook erg trots op dat deze sportman pur sang zich de komende vijf jaar exclusief aan SBS6 verbindt.“

De waarde van het contract schuilt natuurlijk in het woordje exclusief. SBS-woordvoerder Eric Dekker wil best uitleggen wat dat inhoudt. Barney bezit een deel van de rechten van twee belangrijke toernooien in Utrecht en Den Haag. Die wedstrijden blijven dus bij SBS. Verder zal hij wat 'publiciteitsactiviteiten' voor de volkszender gaan ondernemen. En de ex-postbode kruipt in de toekomst vaker in de rol van analist. Tot zover de opsomming van Dekker.

Klinkt onschuldig. Maar wat nou als 'Studio Sport' of RTL 7 hem wil interviewen? Daar is toestemming voor nodig van SBS. “Alles in overleg“, verduidelijkt Dekker. “Maar het is echt niet zo dat wij zijn agenda nalopen. Raymond blijft een van de bekendste Nederlandse sporters, die ook door anderen geïnterviewd moet kunnen worden. We bekijken de verzoeken per geval.“ Dekker 'sluit niet uit' dat RTL per definitie in het nadeel is, gezien de onderlinge strijd om de gunst van de dartsliefhebbers.

Van Barneveld had al soortgelijke afspraken met SBS. Waarom is er dan nu een persbericht de deur uit gegaan? Dekker: “Het verschil met vroeger is dat Van Barneveld toen als rechtspersoon een contract met ons had en nu ook meer als darter. Dat betekent concreet dat hij eerst met SBS moet overleggen als hij een toernooi wil spelen dat RTL uitzendt.“

Dat is opmerkelijk, een topsporter die de keuze voor zijn wedstrijdschema deels in handen legt van een televisiemaatschappij. Bij de commerciële zender vinden ze het allerminst opmerkelijk. Ook zien ze geen problemen bij het inlijven van een sporter, die door diezelfde zender toch ook journalistiek gevolgd moet worden. “Deze verbintenis is niet één, twee, drie totstandgekomen. Het contract is een logisch gevolg van de lange geschiedenis die wij delen.“ SBS6 was de eerste zender die de potentie van darts én van Raymond van Barneveld op landelijke televisie zag.

De kans dat RTL nog een keer kan pronken met de 180-koning van Nederland is in ieder geval door dit vernieuwde contract een stuk kleiner geworden. Vorig jaar speelde hij nog een toernooi dat door RTL werd uitgezonden. Hij verloor toen van Phil Taylor, de grote man van de Professional Darts Council (PDC).

Van Barneveld is meervoudig wereldkampioen van de WDF, de World Darts Federation. Dekker: “Er is momenteel heel veel strijd tussen de twee dartsbonden en de spelers. Daarom vond SBS het nodig om Van Barneveld vast te leggen. Voordat iemand anders op dat idee was gekomen.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden