Barmhartige Egyptenaar wil eiland kopen voor vluchtelingen

De Egyptische multimiljonair Naguib Sawiris wil een eiland kopen om vluchtelingen op te vangen. Beeld epa
De Egyptische multimiljonair Naguib Sawiris wil een eiland kopen om vluchtelingen op te vangen.Beeld epa

Sommigen sturen een lading oude schoenen op, verzamelen barbies en knuffels of stellen hun logeerkamer op zolder beschikbaar. Maar de Egyptische multimiljonair Naguib Sawiris gaat nog een stapje verder om de vele Syrische vluchtelingen een helpende hand toe te steken. Sawiris wil een eiland kopen waarop gevluchte Syriërs kunnen worden opgevangen. "Een gek idee? Misschien. Maar dan hebben ze in ieder geval onderdak totdat ze terug naar hun eigen land kunnen", schreef hij op Twitter.

De multimiljonair mikt op verlaten eilanden van Griekenland en Italië. Landen die dagelijks kampen met een enorme vluchtelingenstroom. Sinds januari lieten ruim 2300 mensen het leven tijdens een oversteek van de Middellandse zee. Maar, zegt Sawiris, op een van die verlaten eilanden zou hij zo duizenden vluchtelingen kunnen opvangen. Om ze onderdak te bieden, maar later ook om ze op te leiden. "Ze kunnen dan zelf leren huizen, scholen, universiteiten en ziekenhuizen te bouwen en te runnen", vertelt Sawiris aan persbureau AFP.

De kosten
Een onrealistisch plan? Niet volgens Sawiris. Er zijn tientallen verlaten Griekse en Italiaanse eilanden die hij zo zou kunnen opkopen en onafhankelijk maken. En voor zo'n eiland betaalt Sawiris 'maar' tussen de tien en honderd miljoen dollar, schat hij. Er gaat vooral geld zitten in het in orde maken van de infrastructuur, legt de eigenaar van een groot telecombedrijf aan AFP uit.

Sawiris' grootse gebaar komt voort uit ongenoegen over de huidige gang van zaken. Vluchtelingen worden nu als vee behandeld, beklaagt hij zich. Met een eigen eiland krijgen ze tenminste "een menselijk bestaan". In een interview op de Egyptische televisie vertelde Sawiris dat hij binnenkort contact opneemt met de Italiaanse en Griekse regering over zijn plannen.

En de vluchtelingen in Egypte dan?
Toch valt er een kritische kanttekening te plaatsen bij de acties van deze barmhartige Samaritaan. In zijn thuisland Egypte komen ruim 130.000 gevluchte Syriërs maar nauwelijks rond. Ze kampen met discriminatie en hebben amper integratiemogelijkheden, staat er in een analyserapport van de Verenigde Naties. Sommige vluchtelingen, schrijven de VN, denken er zelfs aan om weer terug te keren naar Syrië.

In nood verkerende Syriërs die nu aankloppen bij de Egyptische douane mogen de grens niet meer over. En ook voor andere vluchtelingen uit Afrika zijn de grenzen gesloten. Waarom probeert Sawiris, een van de machtigste mannen van Egypte, niet iets te doen aan de vluchtelingencrisis in eigen land? Naar het antwoord is het gissen. Sinds het interview met AFP twee dagen geleden laat meer informatie over Sawiris' plannen op zich wachten.

Of Sawiris over enige tijd inderdaad zijn eigen eiland in handen heeft, is nog maar de vraag. Allereerst moet hij Griekenland en Italië ervan overtuigen een van hun eilanden te verkopen. En daarna wacht hem nog een behoorlijke juridische kluif: het verkrijgen van wettelijke bestaansrecht voor zijn land. Een naam heeft hij in ieder geval al: Independence.Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden