Barcelona gaat experimenteren met 'sociale' munt

valuta | Met een eigen munt wil burgemeester Colau de lokale handel stimuleren en kapitaal binnen de stad houden.

Sinds de linkse burgemeester Ada Colau vorig jaar in Barcelona aan de macht kwam, zet zij steeds meer haar progressieve stempel op de stad. Moest eerder het massatoerisme het al ontgelden, volgend jaar gaat Spanje's tweede stad experimenteren met een eigen 'sociale munt', zo kondigde de burgemeester vorige week aan.

Een proef van twee jaar met de sociale valuta, die in de armste wijken van start gaat, moet de lokale handel van het mkb stimuleren en werk en kapitaal binnen de stad houden. Ook zouden subsidies, microkredieten, ambtenarensalarissen en facturen in de toekomst (deels) betaald moeten worden met de lokale munt. Het is nog onduidelijk wat de naam wordt van de nieuwe munt en of de valuta fysiek of virtueel zal zijn.

De afgelopen jaren zijn er wereldwijd steeds meer lokale munten bijgekomen. Voorstanders zien het als een ideale manier om ruilhandel te bevordern.

Vanaf 2019 moet de sociale munt in heel Barcelona (1,6 miljoen inwoners) in omloop zijn. De invoering maakt deel uit van een economisch plan ter waarde van 24 miljoen euro om de 'sociale en solidaire economie' een impuls te geven, aldus de gemeente. Met het plan zijn ook miljoenen euro's Europese subsidie gemoeid.

De Spaanse Centrale Bank staat echter niet te springen om de nieuwe munt. Al toen Colau het burgemeesterschap naar zich toe trok liet de hoogste Spaanse monetaire instantie weten haar plan 'onwenselijk' en 'onmogelijk' te achten. Het is onduidelijk of de bank ook daadwerkelijk de invoering wil blokkeren van de sociale munt, die overigens gewoon naast de euro zal bestaan.

De negatieve uitlatingen van de centrale bank destijds zijn op z'n minst opmerkelijk omdat de sociale munt geen novum is in Spanje. Zo viert de Andalusische stad Jerez de la Frontera volgend jaar trots het tien jarige jubileum van de eigen munt, de zoquito, met een landelijk congres over lokale valuta. Spanje kent namelijk tientallen wijken en gemeenten met een eigen munteenheid met exotische namen als de 'puma', het 'rund' en de 'fluit'.

Buiten Spanje hebben steden als Bristol en Toulouse een lokale munt. Barcelona is nu wel de grootste Spaanse stad die zich aan eigen valuta waagt. En mogelijk staan er in Barcelona nog meer monetaire veranderingen op stapel. De separatistische regioregering heeft in september 2017 namelijk een onafhankelijkheidsreferendum uitgeroepen. En hoewel het nog de vraag is of Catalonië zich daadwerkelijk kan afscheiden van Spanje, zal er in dat geval wel weer nieuwe munt moeten worden geslagen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden