Barça: 'stapje dichter bij vertrek Van Gaal'

De Catalanen treurden gisteren nog wat na. Maar na de Europese uitschakeling van Barcelona is er licht in de duisternis. Precies zoals de schrijver Vazquez Montalban onlangs de stemming onder de Barça-aanhang het al samenvatte: Als we winnen juicht iedereen, als we verliezen weten we in elk geval dat we weer een stapje dichter bij het vertrek van Van Gaal zijn.

Henk Boom

De 2-1 winst van woensdag was niet genoeg geweest. Niet om Valencia uit te schakelen, niet om de critici de mond te snoeren. Het Catalaanse dagblad Sport dichtte Van Gaal een hoge mate aan incompetentie toe. ,,Na drie jaar Barcelona bleef hem niets anders over dan terug te vallen op het systeem van zijn voorganger Bobby Robson om het wonder te realiseren. Hij kon het niet eens met zijn eigen ideeën.''

Bitter komt de krant tot de conclusie dat na drie seizoenen zonder Europese hoofdtitels alleen de nationale competitie nog rest nu Barça ook uitgeschakeld is voor de Spaanse bekerfinale. En ook daarover bestaan sterke twijfels ,,want dan moet Deportivo minstens nog een keer verliezen''.

Een positief punt ziet Sport nog wel in de uitschakeling. ,,Van Gaal krijgt voor elkaar wat Cruijff nooit lukte: hij sleept Barça-voorzitter Nuñez mee in zijn val.''

,Van Gaal fuera''. Die drie woorden werden woensdag keer op keer in koor herhaald tot in de verste uithoeken van Barcelona. ,,Weg met Van Gaal''. De socios schreeuwden het uit en de Catalaanse dagbladen herhaalden het gisteren paginabreed alsof de staatsgreep onafwendbaar is. Want in Barcelona is er na de uitschakeling voor de Champions League nog maar een conclusie te trekken: Van Gaal moet zijn biezen pakken. Het liefste meteen.

Nooit eerder was de Nederlandse trainer van FC Barcelona het mikpunt van zoveel spot, haat en bijtende kritiek. ,,Van Gaal gebruikte zijn verstand en niet zijn hart. Dat is zijn grootste fout geweest'', aldus het sportblad El Mundo Deportivo. Volgens deze krant is Van Gaal niet in staat geweest om zijn spelers mentaal op te krikken. ,,Hij dacht dat hij de juiste tactiek had gevonden met een computerberekening. Maar zo werkt het niet. Voetbal is emotie. En gisteren huilde er niemand in Camp Nou.''

Voor Van Gaal zelf gaat het om een bedrijfsongelukje. Hij ziet geen enkele reden af te treden. Ogenschijnlijk deed het hem na afloop van de wedstrijd van woensdag niets dat het hele stadion zich tegen hem had gekeerd en dat de politie hem moest beschermen tegen al te agressieve socios. ,,Mijn vertrek hangt niet af van deze uitschakeling maar van de evaluatie van een heel seizoen en dat bespreek ik niet met de pers,'' zei hij, zelfverzekerd als altijd.

De voormalige Ajax-trainer vergat daarbij te zeggen dat zijn derde seizoen op een grote mislukking dreigt uit te lopen nu FC Barcelona naast de Europese hoofdprijs grijpt. En na drie jaar zou hij moeten weten dat er voor bestuur en socios maar een ding telt: bekers die de Catalaanse trots moeten voeden. Zoals vice-voorzitter Joan Gaspart opmerkte: ,,We zijn geboren om altijd te winnen.''

In het laatste restje eigenwaarde dat Gaspart na de vernederende uitschakeling nog restte, constateerde hij cynisch dat de beide finalisten voor de Champions-finale op 24 mei in Parijs in de ranglijst van de nationale competitie onder Barcelona staan.

In Valencia was het gisteren wel feest. Daar schreide de aanhang van geluk nu de ploeg uit de stad van de appeltjes van oranje de finale in Parijs tegen Real Madrid moet spelen. Ook daarover kon de sportpers gisteren niet genoeg krijgen: voor het eerst in de geschiedenis van de Europese cup spelen twee ploegen uit hetzelfde land de finale. Het Viva España was dan ook in Frankrijk te horen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden