Barça en Messi richten zich op

Catalanen spelen Milan van de mat en laten zien dat tijdperk nog niet voorbij is

BARCELONA 4 AC MILAN 0

Met hervonden macht en slagkracht maakten een van de beste teams in de voetbalhistorie én de misschien wel beste speler daaruit gisteravond duidelijk dat het einde van hun tijdperk nog niet is aangebroken. Er was over gespeculeerd na enkele ongewone nederlagen, maar in een ogenschijnlijk benarde positie richtten Barcelona en zijn virtuoze aanvaller Messi zich op.

Vooral voor hem boog AC Milan, dat over te weinig wapens bleek te beschikken om zijn 2-0 zege van drie weken eerder in Italië te kunnen verdedigen. Met twee doelpunten in de eerste helft had Messi de richting gewezen voor een ontsnapping van Barcelona naar de kwartfinales van de Champions League (4-0). Daarmee schreven club en sterspeler maar weer eens geschiedenis, want niet eerder werd op het hoogste niveau een dergelijke nederlaag op eigen veld nog goedgemaakt. Voorlopig is de Catalaanse era met sinds 2006 drie eindzeges in de Champions League en drie plaatsen in de halve finales nog niet ten einde.

Vlammend was de gedenkwaardige avond al ingeluid in Camp Nou, door de veelbesproken grootmeester zelf. Al in de openingsminuten joeg Messi de bal prachtig, vrijwel uit stand tussen vier Milanezen, naar de bovenhoek (1-0). Daarmee bleek hij een pikant moment te hebben uitgekozen voor pas zijn eerste velddoelpunt tegen een Italiaanse club en tevens gaf hij het sein voor een omsingeling, waarin AC Milan onmiddellijk de adem werd afgesneden. Daarna verhief Messi zich opnieuw in het slotgedeelte van de eerste helft, op weer een geladen moment.

Na de eerste fase van pressiespel had Barcelona juist wat terrein moeten prijsgeven. Nadat Messi zelf de bal kort na zijn openingstreffer in het zijnet had gekopt en Xavi doelman Abbiati tot een knappe redding had gedwongen, was het offensief geluwd. AC Milan, dat in de beginfase geen poot aan de grond had gekregen, kreeg lucht voor een enkele tegenstoot. De meest directe daarvan joeg Barcelona plots de stuipen op het lijf. De jonge Franse aanvaller Niang brak uit na een lange trap van Montolivo en een fout van Mascherano, maar hij schoot de bal op de paal.

Twee minuten later liet juist Messi zich opnieuw gelden. Na onvermijdelijk balverlies van Milan-aanvoerder Ambrosini op het volle middenveld kreeg hij even ruimte op de rand van het strafschopgebied. Hij draaide kort naar binnen en haalde met de linkervoet uit (2-0). Zo was de drie weken geleden in Milaan opgelopen achterstand tenietgedaan, uitgerekend kort nadat Barcelona bij de open kans voor AC Milan toch even hevig had gewankeld.

In de tweede helft trachtte AC Milan zijn verdedigende stellingen iets meer te verlaten, maar ook dat was een uitzichtloze strategie. Het kon niet anders of er zouden gaten vallen door de fouten van de in het combinatiespel beduidend minder getalenteerde Italiaanse ploeg. Al vroeg kon Barcelona zich slagvaardig in een voordelige positie manoeuvreren. Nadat nu de onhandige centrumverdediger Zapata wild had uitverdedigd en Constant een pass van Xavi foutief had ingeschat, kon Villa in alle vrijheid de verste hoek zoeken (3-0). In de slotfase loerde AC Milan nog op een doelpunt dat Barcelona alsnog zou nekken en even sloop er nog wat angst in Camp Nou, maar verdediger Alba kon er uiteindelijk na een uitbraak de jubel doen losbarsten (4-0).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden