Barbecue

Dág kampeerbestaan, back to reality
Helaas. Aan deze zomerserie komt een eind. De tent kan weer ingepakt, de gastankjes zijn leeg, de koekenpan is nu zo krom dat hij mag achterblijven en de pollepels zijn sowieso zoekgeraakt in het hoge gras. Toch heb ik lang niet alle tips van lezers kunnen behandelen. Wat had ik nog graag, net als Joost Bijlsma, een eitje gebakken op de motorkap ('het ultieme vakantiegevoel'). Kaasfondue is er ook niet van gekomen, terwijl Erna Hegeman nog wel zo'n intrigerende tip stuurde: "De fondue eerst bereiden op het campinggasstel, intussen twee bakstenen zoeken (of lenen en later terugleggen), waxinelichtjes eronder en kaasfonduen maar." Ook ben ik helemaal vergeten om à la Liet de Vries de gare pasta eens af te gieten door een lingerie-netje en heb ik geen soep gekookt van de brandnetels rondom de tent, zoals Rik Jan van Hulst suggereerde. De pizzaboterhammen uit de koekenpan van Coby Visser wachten nog op uitvoering, net als de gevulde pannenkoekjes van Gea Evenhuis. En verdorie, ik heb geen enkele keer de slaapzak ingezet, terwijl menig lezer mij daar toch op gewezen heeft. Zoals Lysbeth Strating: "Rijst, pasta, aardappelen en ook groente even kort koken op je campinggasje en dan warm ingepakt in je slaapzak verder laten doorgaren. Met een beetje geluk is je slaapzak ook nog een beetje warm als je er 's avonds in glijdt. En het brandt in bed nooit aan!"

Het is niet anders. Volgend jaar moet ik opnieuw kamperen. Dan ga ik beslist ook de slaapmatjeskoeltip van Cees Hoffmann uitproberen: "Het kan binnen in de tent erg heet worden, maar de grond is koud en slaapmatjes en slaapzakken isoleren. Ideaal voor boter, kaas, wijn en bier. Alleen uitkijken dat je niet per abuis op bed gaat zitten met het eten eronder..." Maar voor ik het kampeerbestaan uitzwaai, snel nog even iets met de barbecue, want ook daar is het in deze serie tot nu toe niet eens van gekomen.

Vispakketjes van de BBQ

Nodig voor 4 personen:

4 visfilets à ± 175 g (witvis of zalm of wat de lokale markt maar heeft)

1 courgette

200 g kerstomaatjes

2 knoflooktenen

1 citroen

paar takjes verse tijm

scheutje olijfolie

evt. 1 glas witte wijn

zout & peper uit de molen

Leg vier grote stukken aluminiumfolie klaar. Snij de courgette in flinterdunne plakjes of hanteer de kaasschaaf. Doe in een grote kom. Snij de kerstomaatjes doormidden en hak de knoflook fijn. Doe ook, samen met een scheut olijfolie, zout, peper en als u het heeft wat losgeriste tijmblaadjes in die kom. Hussel alles losjes door elkaar en verdeel over de folievellen. Bestrooi de vis rondom met zout en peper en leg op de groente. Leg op elke vis een plakje citroen. Lekkerbekken gieten er ook nog een scheutje wijn bij. Vouw de pakketjes zorgvuldig dicht, eerst van boven, dan de beide zijkanten. Maar niet te strak, er moet wat ruimte blijven voor de stoom die van binnen gaat ontstaan. Bak ze ± 15 minuten op de hete barbecue, iets langer bij hele dikke moten of op een nogal uitgeblust vuurtje.

Tips

Neem groentegarnituur dat snel gaar is. Denk ook aan lenteui, champignons, flinterdunne reepjes paprika. Boontjes, preiringen en wortelreepjes zijn ook lekker, maar die moeten eerst even een paar minuten worden geblancheerd in kokend water.

Variant: vervang de kerstomaatjes door van die lekkere halfgedroogde tomaatjes op olie. Wat kappertjes erbij is ook fijn. Of olijfjes, om het helemaal mediterraan te maken.

Laat vooral iedereen aan de gammele kampeertafel zelf z'n eigen pakketje openvouwen, dan komen de heerlijke geuren vrij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden