Barbara Stok 'Jazeker hebben boeken mij kunnen troosten'

Leest u wel eens boeken zonder plaatjes?
"Zeker, maar pas sinds mijn dertigste; daarvoor las ik vrijwel niet. Het begon met Harry Potter. Dat kreeg ik voor Sinterklaas, en toen ik eenmaal begon, was ik direct gegrepen. Daarna kwam 'No Logo' van Naomi Klein, dat ik ook heb verslonden. Toen was het hek van de dam en ben ik heel veel gaan lezen, vooral non-fictie. Sinds kort zit ik in een boekenclub, gewoon met vrienden, om ook wat meer romans te lezen."

Lezen jullie daar wel eens strips?
"Ik heb het twee keer geprobeerd. Eerst met 'Genesis' van Robert Crumb, maar dat was zo'n pil, daar kwamen ze niet doorheen. Daarna heb ik een boek van Daniel Clowes voorgesteld, van wie ik zelf echt fan ben. Maar dat was weer te experimenteel. Nu mag ik nooit meer een strip inbrengen."

Las u als kind wel veel strips?
"Mijn broer verzamelde strips en ik las alles mee: Kuifje, Guust Flater, Franka. Op de middelbare school hield dat op. Pas toen ik in de twintig was, leerde ik Amerikaanse undergroundstrips kennen: seks, drugs en rock-'n-roll, heel anders dan de strips uit mijn kindertijd. Daarna ben ik zelf strips gaan tekenen."

U tekende niet uw hele leven al?
"Niet veel strips. Ik schreef wél verhalen, al vanaf het moment dat ik kon schrijven. Toen ik twaalf was, ben ik een keer aan een
Staan in uw boekenkast ook reguliere boeken, of hebben strips de overhand?
"Het is half-half, denk ik. We hebben een wand vol. Als er een boek bij komt, moet er eentje uit."

Wat moeten wij lezen om u te leren kennen?
"Een boek waaraan ik erg gehecht ben, is 'Over de natuur en het geluk' van Epicurus. Van ongeveer 300 voor Christus. Het heeft iets magisch om contact te hebben met iemand van zo lang geleden, via zijn teksten. Zijn ideeën spreken mij enorm aan en ze zijn nog steeds actueel."

Kunnen boeken troosten?
"Ja, en zeker oude Grieken en Romeinen. Niet alleen Epicurus, ook Marcus Aurelius en andere stoïcijnse filosofen. Ik heb geen kinderen, en een tijd lang vond ik dat heel erg. Dan vroeg ik me weer af waaróm ik dat zo erg vond. Ik ging op zoek naar antwoorden en ik vond ze in deze boeken."

Barbara Stok (1970) is stripmaker. Haar laatste boek'Vincent' beschrijft het leven van Vincent van Gogh. Een tentoonstelling daarover reist langs bibliotheken in het hele land.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden