Barbara Baarsma 'Bij een roman blijft het gevoel hangen. Dat is het fijne'

Hebt u al een e-reader?
"Nee, dat vind ik verschrikkelijke dingen. Ik wil gewoon een krant lezen van papier, met een kopje thee erbij. Wetenschappelijke artikelen ook, en romans al helemaal. Ik wil ook aantekeningen kunnen maken - al zul je dat tegenwoordig op de betere e-readers ook wel kunnen."

Komt u aan lezen toe, buiten de vakliteratuur?
"Alleen in de vakanties, maar dan lees ik ook veel en vrij snel: historische romans, biografieën, poëzie, van alles eigenlijk. Alleen geen thrillers of sciencefiction, daar heb ik echt helemaal niets mee. Ik wil me wel kunnen inleven."

Dat kan met sciencefiction niet?
Ik in elk geval niet. Een goede roman kan hoe dan ook een andere wereld oproepen. Sommige Russische schrijvers zijn daar heel goed in: 'Leven & lot' van Vasili Grossman is prachtig. Dichter bij huis kan Renate Dorrestein dat ook heel goed. Zij is de enige auteur van wie ik echt alles heb."

Welke boeken las u als kind?
"Wat er voor handen was. Thea Beckman, Jan Terlouw, 'De kinderen van het Achtste Woud' van Els Pelgrom. Maar ook boeken van mijn ouders. 'Schoolidyllen' van Top Naeff viel altijd open op een bepaalde pagina, omdat die vol tranen zat."

Waren uw ouders lezers?
"Zeker, nog steeds. Ik heb hun gewoonte boeken te lezen waarschijnlijk overgenomen. Vroeger keek je ook veel minder tv, en had je dat vreselijke Playstation nog niet."

Uw eigen kinderen lezen niet veel, begrijp ik?
"Nee, nauwelijks. Mijn zoons van 14 en 16 pakken wel eens een boek, maar vooral uit een gevoel van verplichting."

Leest u boeken over economie voor werk of plezier?
"Dat kan goed samengaan, bij biografieën van Keynes of Adam Smith bijvoorbeeld. En een economisch filosoof als John Stuart Mill. Zijn 'On Liberty' is negentiende-eeuws, maar nog altijd heel leesbaar en bruikbaar. Ook geweldig is 'Grand Pursuit: The Story of Economic Genius' van Sylvia Nasar. Een roman die mooi weergeeft hoe economen denken - en dat is een prestatie."

Zo bezien is er weinig verschil tussen uw vakliteratuur en romans?
"Economieboeken wil ik onthouden, in elk geval de belangrijke punten erin. Een roman maakt je geest leeg, je bent even helemaal uit de werkelijkheid - en daarna mag je het verhaal direct weer vergeten. Alleen het gevoel blijft hangen. Dat is het allerfijnste van romans."

Barbara Baarsma (1969) is bijzonder hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie aan de UvA en Kroonlid van de SER.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden