Barack Obama is Time Persoon van het Jaar

Martijn Roessingh

Dubbeldikke kerstnummers deze week van de buitenlandse bladen. Met een enkele frivoliteit.

De anders zo serieuze Economist heeft een spel gemaakt over de kredietcrisis en buigt zich verder over winkelen, muziek en moorden – en de relatie daartussen. Ze zijn functioneel in het licht van de menselijke evolutie, als middel om genetische kwaliteit te tonen en rivalen uit te schakelen.

Het blad onderzoekt daarnaast de kwaliteit van Kuifje. Er komt een film over de stripheld (van Steven Spielberg) en tal van ’tintinologists’ mogen hun mening geven over zijn veronderstelde antisemitisme en racisme. The Economist ziet in de verhalen van Kuifje en de verdediging daarvan door auteur Hergé een uitstekend voorbeeld van de ’rationalisatie van onmacht’ die zo typerend is voor Europa. In de strip geen ’wilde verhalen over het bevorderen van democratie of regimeverandering’, maar slechts pragmatische minisuccesjes in de strijd tegen klein onrecht in de wereld. Een echte continentale Europeaan dus, de Britten en Amerikanen pakken wereldproblemen anders aan. Met Superman, bijvoorbeeld.

Er zijn ook andere Europeanen, constateert het blad daarna in een analyse over de assertieve Sarkozy. Hij heeft het als EU-voorzitter goed gedaan, dankzij de crises die op zijn weg kwamen en het ontbreken van Amerikaanse leiderschap. The Economist voorspelt dat hij de Tsjechen als nieuwe voorzitter van de EU per 1 januari nog flink voor de voeten gaat lopen. Verder een lezenswaardig verhaal over islam in Zuid-Azië, dat duidelijk maakt hoe diep geworteld de soefitraditie is – en hoe moeilijk het wordt voor striktere moslims om die traditie om te buigen in extremistische richting.

Echte kerstgedachten in Der Spiegel. Het Duitse blad hoopt dat Abraham cq. Ibrahim vrede op aarde kan brengen. Zowel moslims, joden als christenen claimen hem, en rond zijn graf in Hebron is veel bloed gevloeid. Maar juist door dat de drie grote godsdiensten hem als aartsvader zien, kunnen Abrahams ’zonen’ hem ook gebruiken als bindend element in hun ’trialoog’, hoopt Der Spiegel. Het blad haalt allerlei liberale denkers in alle drie de stromingen aan. Maar de realiteit is nog hard, blijkt een paar pagina’s verderop. Daar beschrijft Der Spiegel de filmbeelden die Palestijnen maken van het optreden van kolonisten en Israëlische militairen. De camera’s zijn uitgedeeld aan de Palestijnen door een Israëlische mensenrechtenactivist.

Time heeft Barack Obama gekozen als Persoon van het Jaar. Het blad brengt een collage van alle portretten die burgers wereldwijd het afgelopen jaar van de nieuwe president hebben gemaakt. Bekijk ze op time.com/flickr. Daarnaast een interview met Obama en een analyse van zijn zorgen: „een imploderende economie, een verslechterende oorlog in een onmogelijke regio en twee versies van het armageddon – de knal van rondslingerende kernbommen en het janken van een ineenstortend milieu.”

Waar Time een top-10 heeft samengesteld van de belangrijkste mensen in de wereld, komt Newsweek zelfs met een top-50 van de wereldelite. Driemaal raden wie er op de eerste plaats staat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden