Baptisten willen vanuit iedere gemeente één nieuwe oprichten

BUENOS AIRES (ENI) - Elk van de 152 239 baptistengemeenten in de wereld moet zijn best doen één nieuwe gemeente te stichten; dat was een duidelijke boodschap aan het eind van het vijfjaarlijkse internationale batistencongres, dit maal in Buenos Aires.

Het was het 17de wereldcongres voor de baptisten en er waren 170 landelijke unies vertegenwoordigd. Tijdens het congres heeft de Braziliaanse tv-dominee Nilson de Amaral Fanini de leiding van de Baptisten Wereld Alliantie overgenomen van de Deen Knud Wumpelann. Fanini geniet grote bekendheid als televisiedominee. Maar liefst 110 tv- en 52 radiostations zenden zijn preken uit; hij staat bekend om zijn uitgebreide sociale werk voor kinderen. Brazilië telt ongeveer 2 miljoen baptisten. Fanini wil dat er bij het volgende congres, in het jaar 2000, zestig miljoen baptisten zijn in de wereld, tegen ruim veertig miljoen nu.

De tienduizend deelnemers aan het congres hebben beloofd zich in te zetten voor vreedzame strijd tegen oorlog en etnische conflicten. Onder aller ogen omhelsden de Kroatische baptistendominee Branco Lovrec en zijn Servische collega Dane Vidovic elkaar en zij beloofden thuis voor vrede te zullen ijveren. In een andere oproep werd de rijke landen verzocht de schuldenlast van de arme landen kwijt te schelden.

Een intense discussie over christelijke actie tegen corruptie werd gevoerd naar aanleiding van een werkgroep onder leiding van de vroegere openbare aanklager Luis Moreno Ocampo, bekend om zijn vervolging van de Argentijnse militaire juntaleiders in het begin van de jaren tachtig. Volgens hem is in de Argentijnse overheid eerlijkheid een uitzondering. “Wij moeten werken om het systeem en de publieke moraal te veranderen. Maar dat weet u als baptisten beter dan ik.”

De baptistenkerk ontstond in de zeventiende eeuw in Engeland. Kenmerkend voor baptisten is de afwijzing van de kinderdoop en de nadruk op persoonlijke geloofsbeleving. Baptisten kennen geen vastomlijnde geloofsbelijdenis. De gemeenschap laat slechts leden toe die op grond van hun persoonlijk geloof zijn gedoopt. De meeste baptisten wonen in de Verenigde Staten en Canada. Sinds honderdvijftig jaar zijn er ook baptisten in Nederland, thans zo'n dertigduizend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden