Bankrasmodel moet handbalsters naar Rio helpen

Spelen alleen haalbaar als er dagelijks samen wordt getraind

Nooit plaatste een Nederlands handbalteam zich voor de Olympische Spelen. Ondanks deze treurige staat van dienst hebben de handbalvrouwen hun zinnen gezet op de Spelen van 2016. De getalenteerde selectie lijkt alles in huis te hebben, maar het laatste sprongetje naar de absolute wereldtop ontbreekt nog. Daarvoor wordt het befaamde Bankrasmodel van de olympische volleybalkampioenen van 1996 weer van de plank gehaald.

Dat het handbalverbond uitkomt bij deze succesformule is niet vreemd. Het model, waarbij internationals niet bij diverse clubs spelen maar dagelijks samen trainen, heeft zich in het verleden bewezen. De volleyballers (1996) en waterpolovrouwen (2008) wonnen er olympisch goud mee. Eind jaren negentig krikte een groep handbalinternationals, zichzelf presenterend als 'Meiden met een Missie', het niveau flink op door te trainen onder coach Bert Bouwer.

Naar goed voorbeeld zullen de handbalvrouwen zich vanaf augustus 2015 tot aan de Spelen volledig richten op het nationale team. Althans, zo luiden de plannen, want geld is vooralsnog een vraagteken.

De vergelijking tussen het toenmalige Oranjeplan en de huidige plannen is onvermijdelijk. "Het was destijds fantastisch om mee te maken", herinnert Jokelyn Tienstra zich (176 interlands). De voormalig doelvrouw, nu keepertrainer bij Oranje, realiseert zich dat de uitgangspositie toen heel anders was. "We wonnen bijna nooit een interland en speelden niet op EK's of WK's. Dat is nu anders." Het Oranjeplan zorgde ervoor dat grote toernooien werden gehaald, speelsters konden uitwaaieren naar buitenlandse topclubs, maar de Spelen werden nooit gehaald.

In 2011 waren de handbalsters dichtbij kwalificatie. Londen werd op één doelpunt na gemist. Na deze teleurstelling werd het team grondig verjongd, maar de ambitie bleef hetzelfde. Ook drong door dat ze dit niet nog eens wilden meemaken, dus staken de speelsters de koppen bij elkaar. De conclusie luidde: meer samen trainen.

Bondscoach Henk Groener was het daarmee eens. Vier of vijf weken per jaar samen trainen is niet genoeg om iets te kunnen betekenen op wereldniveau. Met een slag om de arm, niks is immers nog zeker, legt Groener uit dat details het verschil gaan maken. "Het gaat om onderlinge afstemming en het inslijpen van automatismen. Daar zijn uren op het trainingsveld, als team, voor nodig."

Ook werd met een schuin oog gekeken naar de landen die de laatste jaren medailles pakten. Spanje, Montenegro en Noorwegen hebben een kern van speelsters die bij hetzelfde clubteam spelen. Wereldkampioen Brazilië heeft zeven speelsters en de bondscoach gestald bij de Oostenrijkse kampioen.

Groener maakt het rekensommetje voor zijn eigen ploeg. "Bij het vorige WK speelden we met zestien speelsters van twaalf clubs uit vijf verschillende landen. Allemaal met een andere achtergrond, belasting en spelopvatting."

Het Nederlands handbal lijkt alles in huis te hebben voor kwalificatie: een talentvolle generatie gecombineerd met ambitie en wilskracht. Oranje beschikt over een paar toptalenten die in de sterke Deense, Noorse, Franse en Duitse competities spelen.

Ook die speelsters zijn bereid om een jaar vrijaf te nemen van het clubhandbal. Opbouwspeelster Lynn Knippenborg tekende bewust voor één jaar bij de Noorse club Vipers Kristiansand om zich daarna op Oranje te kunnen storten. "Natuurlijk is het jammer om niet voor een club te spelen, maar met Oranje toewerken naar een doel is ook mooi. Wat is nou één jaar?"

Met het Bankrasmodel heeft het handbalverbond een blauwdruk voor succes in handen. Woensdag plaatste Oranje zich voor het EK, een goede tussenstap. Toch zal olympische kwalificatie ook nu geen gemakkelijke opgave zijn, realiseert bondscoach Groener zich. "Het is niet voor niets nog nooit gelukt."

Tegenover de terughoudendheid van Groener staan de stiekeme dromen van Tienstra en Knippenborg. Hun ambities reiken verder dan kwalificatie alleen. Een medaille is het doel. Tienstra: "Ieder Europees land dat zich plaatst maakt kans op een medaille."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden