Bankieren op het net

(Trouw)

De Nederlandse Vereniging van Banken is weer een campagne begonnen voor veilig internetbankieren. Ik weet zo zoetjes aan wel wat ik moet doen en moet laten. Of ben ik nu te naïef?

Misschien is het toch handig om u weer eens te verdiepen in de handel en wandel van internetcriminelen op www.veiligbankieren.nl. Neem die aandoenlijk slecht geschreven e-mails – aanhef: Lief Klant – zogenaamd van uw bank waarin om allerlei vertrouwelijke gegevens wordt gevraagd. Veel mensen hebben zo langzamerhand wel door dat niet deugt. Maar wat als een week na zo’n epistel een in perfect Nederlands gestelde mail wordt verstuurd met het logo van uw bank erop, waarin gerefereerd wordt aan de nepmail van de criminelen en waarin even om wat gegevens wordt gevraagd om te controleren of alles nog wel in orde is? Die mail is net zo nep, maar oogt vertrouwenwekkend.

Net zo geraffineerd gaat phishing – het hengelen naar uw gegevens – via kopieën van websites van banken. Veel consumenten blijken ze nauwelijks te kunnen onderscheiden van echte, meldt de Consumentenbond, die een eigen campagne heeft: www.laatjeniethacken.nl.

Niet eens zo vreemd, want op het eerste oog ziet u namelijk de vertrouwde inlogpagina van de bank. Maar wie inlogt speelt zijn inlognaam en wachtwoord door naar criminele hengelaars. Toch is het verschil met de echte site van uw bank vrij makkelijk te zien. De nepper heeft een http-adres. De echte begint met https:// en Internet Explorer toont een slotje. Maar dan moet u daar wel op letten. En volgens de Consumentenbond doet minder dan de helft (48 procent) van de consumenten dat.

Op laatjeniethacken.nl en veiligbankieren.nl staan tips om fraude te herkennen en wat u ertegen kunt doen. Nooit inloggegevens verstrekken (ook niet via de telefoon) ligt voor de hand. Als het gaat om phishing moet u verder onder andere ook niet zomaar op linkjes in e-mails klikken. Het kan namelijk lijken alsof u naar de echte site van uw bank gaat, terwijl dat niet zo is. Daar is simpel achter te komen door met de cursor boven het linkje te zweven, waardoor het werkelijke adres zichtbaar wordt. Ook kunt u uw mailprogramma instellen op tekstweergave, dan wordt ook de echte url getoond.

Verder is het slim om zelf het adres van de bank in te tikken in de browser. Zorg er ook voor dat die up-to-date is. Nieuwe browsers zijn namelijk beter tegen phishing beschermd.

Controleer tenslotte ook regelmatig uw afschriften want zelfs al weet u zeker dat u via de echte site van uw bank hebt gebankierd, dan nog kan er wat mis zijn gegaan, via malware – kwaadaardige software die ongemerkt op uw computer wordt geïnstalleerd via e-mail, afbeeldingen op sites of usb-sticks en die u naar servers van criminelen leiden of waarmee uw computergedrag wordt bespioneerd.

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden