BankGiroLoterij schenkt cultuur 62,5 miljoen

(TROUW)

Ruim een miljoen euro om het skelet van de Tyrannosaurus rex - de grootste vleesetende dino - in 2016 in Museum Naturalis te tonen; 910.000 euro om de expositie in het Anne Frank Huis te vernieuwen; 8 ton voor een laagdrempelige presentatie van de veelbesproken Canon van de Nederlandse geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum.

Gisteren was het weer Sinterklaasavond voor de musea. De BankGiroLoterij gaf 66 musea en andere culturele organisaties geld van de loterij voor culturele doelen. Van de 125 miljoen euro die de loterij vorig jaar opbracht, gaat net als het jaar ervoor 62,5 miljoen naar cultuur. De BankGiroLoterij is hiermee de grootste particuliere gever in de cultuursector.

Het meeste geld gaat in vaste jaarlijkse bijdragen naar musea en monumentenzorg. Daarnaast krijgen cultuurfondsen geld waarmee zij culturele doelen kunnen steunen. De Museumvereniging krijgt de grootste gift, 1,3 miljoen, om van het Museumweekend de Week van het Museum te maken. Veel musea zijn dan gratis.

Nieuwe vaste partner van de loterij is het Jeugdcultuurfonds. Dat krijgt jaarlijks twee ton om kinderen uit minder bedeelde gezinnen kennis te laten maken met kunst en cultuur en zelf muziek te maken of te schilderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden