BankGiroLoterij baken van rust voor musea

In museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wordt een foto van Sylvie Zijlmans (Rananim, 2006) geplaatst. De foto is onderdeel van de tentoonstelling Surreëel. De expositie laat vanaf morgen zien hoe kunstenaars de afgelopen decennia hebben gespeeld met realiteit en fictie aan de hand van fotografie. (FOTO KOEN SUYK, ANP ) Beeld
In museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wordt een foto van Sylvie Zijlmans (Rananim, 2006) geplaatst. De foto is onderdeel van de tentoonstelling Surreëel. De expositie laat vanaf morgen zien hoe kunstenaars de afgelopen decennia hebben gespeeld met realiteit en fictie aan de hand van fotografie. (FOTO KOEN SUYK, ANP )

amsterdam – - Sandra Kooke

Els Ottenhof, directeur van het Cobra Museum, zat zich gisterochtend handenwrijvend te verheugen op de middag: het was weer Goed Geld Gala van de BankGiroLoterij. Zou het museum dit jaar weer geld krijgen?

Jaarlijks geeft de BankGiroLoterij de helft van de loterijopbrengst aan culturele projecten. De andere helft is het prijzengeld. Het gala waarop bekend wordt gemaakt welke projecten geld krijgen, staat in de museumwereld bekend als Sinterklaasavond.

Dit jaar gaat er zestig miljoen euro naar musea en andere erfgoedprojecten. Daarmee is dit de grootste particuliere gever in de cultuursector. In deze crisistijd, met een terugtredende overheid en particulieren die voorzichtiger worden, is de BankGiroLoterij een baken van rust, aldus museumdirecteuren. Al zijn er beperkingen.

De loterij geeft aan ’stenen en schilderijen’, zegt managing director Marieke van Schaik. „We willen aan de deelnemers van de loterij een concreet, tastbaar doel laten zien, zodat ze weten waar hun geld naartoe gaat.”

De BankGiroLoterij is meer dan de gever van een zak met geld, vertelt Ottenhof van het Cobra Museum. „Ze zijn voor ons een echte partner. Al tien jaar ondersteunen ze ons bij de opbouw van onze collectie. Ze zijn betrouwbaar en brengen rust. Bij andere sponsors moet je steeds opnieuw in contacten investeren.”

Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis, noemt de steun ’essentieel’. „Het is voor ons moeilijk om nieuwe schilderijen te kopen. Maar met de BankGiroLoterij lukt dat toch, zoals het historiestuk van Jan Steen dat we onlangs aankochten. Zo houden we de collectie levend.

„Ook steunt de loterij de uitbreiding van ons gebouw. Daardoor haken andere gevers sneller aan.”

Gordenker prijst de kennis en betrokkenheid van de medewerkers van de loterij. „Iedereen weet dat de bijdrage niet blijvend is. Maar door de goede contacten is de BankGiroLoterij toch een betrouwbare partner.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden