BankGiro Loterij stopt geld in drie koninklijke projecten

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

De BankGiro Loterij steunt de verbouwing van het Van Gogh Museum de komende drie jaar met 1,5 miljoen euro per jaar. Vijftien miljoen euro kost de uitbreiding, waarbij de ingang aan het Museumplein komt. "Deze bijdrage kan andere investeerders over de streep trekken om ook mee te doen", zegt directeur Marieke van Schaik van BankGiro Loterij.

Over 2012 bedraagt de opbrengst van de BankGiro Loterij 128 miljoen euro. De helft daarvan gaat naar 65 culturele organisaties. Grootontvanger is het Prins Bernhard Cultuurfonds, met ruim 14 miljoen euro. Verder richt de loterij zich vooral op musea, molens en monumenten in het hele land. Het Stedelijk Museum en Eye Filminstituut in Amsterdam, en het Museum Catharijneconvent in Utrecht krijgen voor het eerst een meerjarige bijdrage.

Opvallend is de schenking van één miljoen euro aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De Koningssloep, een icoon van de monarchie sinds koning Willem I, past niet binnen de muren van het gerenoveerde gebouw. Daarom komt aan de steiger aan de noordzijde van het museum een opvallende glazen behuizing.

Dit is een van de drie koninklijke projecten. Paleis Het Loo ontvangt ruim zeven ton voor het opzetten van een tentoonstelling over de voorgangers van de aanstaande koning Willem-Alexander. Instituut voor Beeld en Geluid krijgt geld om naar amateurvideo's over het koningshuis uit de periode 1980-2005 te zoeken.

Om het openingsweekend extra glans te geven, krijgt het Rijksmuseum 820.000 euro. Het museum is op 13 en 14 april twee etmalen gratis geopend voor publiek.

Omdat regionale spreiding belangrijk is voor de loterij, krijgen kleinere musea financiële hulp bij een uitbreiding of renovatie. Zoals het Westfries Museum in Hoorn, Museum Belvédère in Oranjewoud of De Drommedaris in Enkhuizen, de markante stadspoort die een cultureel centrum wordt. Van Schaik: "Zo kunnen ze een nieuw publiek vinden en de inkomsten vergroten".

Bij de toekenning van het geld houdt de BankGiro Loterij geen rekening met de bezuinigingen van de overheid. "Wel helpen we instellingen met de bezuigingen om te gaan, door ondernemerschap te stimuleren. Een gevolg van de bezuinigingen is overigens dat we minder snel dan voorheen met geld over de brug komen, in het vertrouwen dat anderen wel zullen volgen. We willen nu meer zekerheid dat bijvoorbeeld de gemeente meebetaalt."

BankGiro Loterij krijgt veel aanvragen van kerken. "Kerken met een bijzondere uitstraling ondersteunen we direct, zoals dit jaar de Grote Kerk van Naarden. Omdat ontkerkelijking een bedreiging is voor het voortbestaan van religieus erfgoed, steunen we de nieuwe organisatie Kerk en Klooster. Die wil religieuze gebouwen, die zo bepalend zijn voor het aangezicht van dorpen en steden, een nieuw leven geven. Liefst als dorpshuis of cultureel centrum."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden