Bankenoorlog Frankrijk nadert ontknoping

De klok in Frankrijk heeft middernacht geslagen, maar onduidelijk is of Paribas het muiltje straks past. Wint de door haar zelf gekozen partner Société Générale (SocGen) of de bruut Banque Nationale de Paris (BNP), die met een vijandig bod het jonge koppel in één klap wil inlijven?

Alle partijen kraaien victorie in de bankenoorlog die Frankrijk al een half jaar in de ban houdt. Maar pas op 17 augustus blijkt de uitkomst, als de stemming van de aandeelhouders openbaar wordt. Niet uitgesloten is dat er alleen verliezers uitrollen. SocGen die alleen achterblijft, Paribas die is gekoppeld aan een ongewenste partner en BNP die eigenlijk het oog op SocGen had, maar met Paribas blijft zitten.

Het begon op 1 februari. SocGen en Paribas maakten hun verloving bekend. De euro dreef hen naar elkaar toe. ,,Door de nieuwe munt hebben we onderzoeksteams en distributienetwerken in heel Europa nodig'', verklaarde de banktop. Ze zouden samen de grootste bank van Frankrijk worden en in de top drie van Europa komen.

Niets leek de droom in de weg te staan totdat BNP haar oog liet vallen op het tweetal. Het is haar vooral om SocGen te doen. BNP wil zo het gewone bankieren via een netwerk van kantoren versterken. Begin maart lanceerde zij een verrassend bod van 75 miljard gulden op de twee concurrenten, die zelf hun fusie bespraken. BNP zou de grootste bank ter wereld worden met maar liefst 110 000 werknemers. Het bod werd als 'vijandig' beoordeeld. De 'overnamecowboys', een groepje zakenlieden dat het bedrijfsleven opschudt volgens rauw Amerikaans-kapitalistisch recept, laten ook in Frankrijk van zich horen, constateerde het weekblad Time.

Sindsdien woedde een biedingenoorlog, waarbij alle registers opengingen. Toplieden klopten zich constant op de borst over hun goede prestaties en de steun bij grote en kleine aandeelhouders. Ze schroomden niet de ander zwart te maken.

Een propagandaoorlog tussen de banken volgde om de aandeelhouders voor zich te winnen. De rechter tikte SocGen onlangs op de vingers, omdat de bank in advertenties claimde dat het aandeel BNP 13 procent in waarde was gezakt sinds het vijandige bod. Maar bij de berekening had SocGen de laagste koers, van 26 juli, genomen en die was daarna gestegen. Ze won echter het hoger beroep en hoefde geen rectificaties te plaatsen.

De Franse centrale bank deed in juni een poging om vrede te stichten. Dit ingrijpen van bankpresident Trichet - ingefluisterd door de regering, zeggen boze tongen - faalde. In het buitenland werd erom gegniffeld dat Parijs op zijn gezicht ging. Immers, de Franse regering, die bij overnames consequent buitenlandse 'witte ridders' buiten de deur houdt, heeft nu oorlog in eigen huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden