Banken voor 650 miljoen het schip in door Eurocommerce

Nederlandse banken hebben gezamenlijk meer dan 650 miljoen euro aan leningen uitstaan bij de failliete projectontwikkelaar Eurocommerce. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd verslag van JPR Advocaten, de curator van Eurocommerce.

Bij de Rabobank gaat het in totaal om bijna 300 miljoen euro, bij ABN Amro om ruim 140 miljoen euro. ING en de SNS Bank hebben beide, exclusief rente en kosten, zo'n 100 miljoen euro uitstaan en de NIBC Bank bijna 40 miljoen euro.

Voor deze leningen hebben de banken kantoren en gebouwen in onderpand gekregen. Een groot deel daarvan, waaronder het Arnhemse voetbalstadion GelreDome, zal op 29 oktober door makelaarsbedrijf Colliers worden geveild. Uit een onlangs uitgevoerde taxatie blijkt dat het vastgoed nu waarschijnlijk niet meer dan de helft van de oorspronkelijke waarde zal opleveren.

Eurocommerce moest in mei uitstel van betaling aanvragen omdat niet meer aan de verplichtingen aan geldschieters kon worden voldaan. De grote projectontwikkelaar kampte met forse tegenvallers op de vastgoedmarkt en had last van een gebrek van vertrouwen in het bestuur.

Afgelopen maand zorgde het failliete bedrijf nog voor opschudding toen bekend werd dat het olympische springpaard London ook deel van de faillissementsboedel uitmaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden