Banken vinden geld lenen aan vrouwen nog steeds een groot risico

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Mama Cash, de kredietinstelling voor vrouwen, heeft de regeringsprijs voor emancipatie gewonnen, de Joke Smitprijs. “Absoluut niet verwacht, maar we hebben hem wel heel erg verdiend”, verklaart de nieuwe directeur E. Ploumen opgetogen.

Waarom denkt ze dat Mama Cash de prijs heeft gekregen? “Het heeft te maken met onze visie op vrouwen en geld. Door ons is de financiële wereld toegankelijker voor vrouwen geworden.”

Mama Cash is inmiddels een begrip. Dertien jaar geleden werd het opgericht door feministe van het eerste uur Marjan Sax. Zij besloot haar erfenis van 200 000 gulden te gebruiken om vrouwelijke ondernemers te helpen. Sindsdien functioneert de organisatie als breekijzer voor kredietverlening bij banken. Mama Cash staat namelijk borg voor ondernemende vrouwen en daardoor durven banken opeens wel het risico aan om geld te lenen. “Bankmedewerkers kijken op een vreemde manier tegen vrouwen aan en zo'n cultuur verander je niet snel. Bij de Rabobank, de ING en de ABN Amro proberen ze het wel. Maar het gaat langzaam, heel langzaam.” Dat wantrouwen tegen vrouwelijke ondernemers is geheel onterecht, vindt ze. “Onze vrouwen doen het veel beter dan gemiddelde starters in Nederland. Gemiddeld gaat 40 procent van de beginnende bedrijven binnen een paar jaar failliet. Bij ons is dat 20 procent. Dat begint ook bij banken door te dringen.”

Alhoewel vrouwen inmiddels ietsje meer toegang tot geldschieters krijgen, vindt Ploumen Mama Cash nog lang niet overbodig. “Banken vinden geld lenen aan zwarte, migranten- of vluchtelingen-vrouwen nog steeds een veel te groot risico. Het beeld is zo: een vrouw heeft het moeilijk als ze ondernemer wil worden. Als zwarte vrouw heb je het nog moeilijker. En een zwarte vrouw boven de 45 jaar die een fietsenmakerij wil beginnen, is gewoon onmogelijk.” Daarom hebben zwarte of migrantenvrouwen bij krediet- of subsidieaanvragen inmiddels een streepje voor.

Behalve borg staan, biedt de organisatie steeds vaker steun aan culturele- en emancipatie-projecten, zowel binnen als buiten Nederland. Op dit moment heeft Mama Cash een begroting van 1,5 miljoen, vooral verkregen uit donaties van vrouwen. Aan de Joke Smitprijs is een bedrag van 15 000 gulden verbonden. Ploumen hoopt door deze prijs binnen een paar jaar de begroting van Mama Cash te verdubbelen. “We krijgen namelijk veel meer aanvragen dan we aan kunnen.” Vooral sinds de overheid bezuinigt, kloppen tientallen organisaties bij Mama Cash aan voor steun.

De 34-jarige Ploumen is een treffend voorbeeld van het nieuwe type feministe: niet ouderwets de barricade op maar wel degelijk actief. Ze heeft zojuist het estafettestokje overgenomen van oprichter Marjan Sax. Wie van de twee gaat de Joke Smitprijs op 11 december eigenlijk in ontvangst nemen? Ploumen: “Ik. We willen ook zelf aangeven, dat er een nieuwe generatie feministen is opgestaan die op een eigen manier verder gaat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden