Banken verstrekken makkelijker

nieuwe producten | De moeilijkheden voor flexwerkers en zzp'ers om een hypotheek te krijgen zijn nog lang niet voorbij, maar verstrekkers lijken zich wel aan te passen.

Hypotheekverstrekkers zijn wat flexibeler geworden. ABN Amro, ING, Rabobank, Centraal Beheer Achmea, Obvion en Florius hebben de mogelijkheden vergroot voor flexwerkers en zzp'ers om hypotheken af te sluiten. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw.

Een paar jaar geleden was dat anders, weet Vereniging Eigen Huis (VEH). De belangenbehartiger voor huiseigenaren deed in mei vorig jaar nog een persbericht de deur uit met de titel 'Zzp'er stuit nog steeds op muur bij hypotheekaanvraag'. "Nu zie je dat er links en rechts wat bewogen wordt. Het is de banken duidelijk dat er een probleem is", zegt woordvoerder Hans André de la Porte.

Het probleem waar hij op doelt zijn de strikte regels waar mensen zonder vast contract tegenaan lopen. Een zelfstandige of een uitzend- of oproepkracht zonder zicht op een vast contract moet zijn inkomen van de laatste drie jaar door de bank laten toetsen. Valt dat in een van die drie jaren lager uit dan gemiddeld, dan kan ook de hypotheek lager uitvallen. Of in het ergste geval geweigerd worden.

Maar, zegt VEH, banken beseffen steeds meer dat ze door die starre houding een flinke markt mislopen. In de afgelopen tien jaar steeg het aantal werkenden zonder vast contract namelijk met 31 procent naar bijna 3,2 miljoen. Drie nieuwe initiatieven voor deze doelgroep op een rij.

undefined

De Perspectiefverklaring

Banken werken het liefst met een vast contract, weet André de la Porte. "Maar het omvallen van grote ketens als V&D heeft geleerd dat een vast contract eigenlijk helemaal niet zoveel zekerheid biedt."

Met de in 2014 geïntroduceerde Perspectiefverklaring dwongen Vereniging Eigen Huis en uitzendbureaus Randstad en Yacht banken om de vooruitzichten van de hypotheekaanvrager op waarde te schatten. Wat is de hoogst genoten opleiding van de potentiële koper? Gaat hij de komende jaren groeien in salaris? Dreigen er in zijn branche ontslagen te vallen?

Een positieve uitkomst vergroot de kans op een hypotheek. Voorlopig geldt de perspectiefverklaring alleen voor uitzendkrachten in dienst van Randstad, Yacht en Tempo Team. Zij kunnen na een jaar een hypotheek aanvragen.

undefined

De Arbeidsmarktscan

Bij de Hypotheekshop zagen ze het aan hun cijfers: het aantal twintigers en alleenstaanden dat een huis kocht liep terug. Het gevolg van de aangescherpte hypotheekregels. Een van die regels is dat kopers meer eigen geld moeten meenemen dan vroeger, voor starters een flinke opgave.

"Wij willen voorkomen dat deze doelgroep structureel buiten de boot valt op de woningmarkt", zegt productmanager Martin Hagedoorn. De Arbeidsmarktscan gaat uit van ongeveer hetzelfde principe als de Perspectiefverklaring, maar is dan bedoeld voor alle flexwerkers.

Het idee: vul in een online test opleidingsniveau, leeftijd, werkervaring, regio, branche en carrièrewensen in, en je krijgt te horen of dat alles voldoende uitzicht biedt op een bestendig inkomen. De bank beslist vervolgens of je in aanmerking komt voor een hypotheek. Op zzp'ers is de scan nog niet van toepassing. "Maar de mogelijkheden worden bekeken", zegt Hagedoorn.

undefined

De ZZP-Hypotheek

De Rabobank adverteert ermee, ABN Amro heeft er sinds vorig jaar een en bij Centraal Beheer Achmea wordt er aan gewerkt: een hypotheek speciaal voor zzp'ers.

Hoe die werkt, verschilt per bank. Bij ABN Amro kan een zzp'er al terecht als hij slechts een jaar ondernemer is. In dat geval wordt 75 procent van zijn inkomen gerekend bij het bepalen van de hoogte van zijn hypotheek. Pas na drie jaar geldt zijn volledige inkomen. Bij online bank Knab is een volledige hypotheek al na twee jaar ondernemerschap mogelijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden