Banken stresstest: Nederlandse banken zijn in orde

Beeld anp

De Nederlandse banken zijn goed door het diepgravende bankenonderzoek en de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) gekomen. Dat maakten de ECB en De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag bekend.

De ECB onderwierp de 130 grootste banken uit de eurozone afgelopen jaar aan een nauwgezet onderzoek. Daarbij werd gekeken of ze hun bezittingen en risico's goed inschatten. Vervolgens werd met een stresstest onderzocht of de banken een forse economische crisis kunnen doorstaan.

In Nederland werden ING, Rabobank, ABN Amro, SNS, Bank Nederlandse Gemeenten, de Waterschapsbank en de Nederlandse onderdelen van RBS onderzocht.

Tekortkomingen
De ECB vond wel enkele tekortkomingen in de boeken van de Nederlandse banken. Daardoor kwam de kapitaalpositie van die banken wat lager uit dan ze zelf eind vorig jaar inschatten. De banken bleven echter ruimschoots binnen de door de ECB gestelde norm. De aanpassingen hadden vooral betrekking op het commercieel vastgoed, grootzakelijke kredietverlening en de portefeuille met mkb-kredieten.

Uit de stresstest bleek dat de Nederlandse banken tegen een stootje kunnen, maar dat hun reserves bij een aanzienlijke crisis wel fors worden aangetast. In het meest ongunstige scenario ontstond voor de Nederlandse banken een schadepost van 15,6 miljard euro.

Buitenlandse banken
25 van de 130 grootste Europese banken zijn gezakt voor het diepgravende onderzoek en de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). Daarvan zijn er nu 13 nog te zwak om een nieuwe crisis te doorstaan. Zij moeten hun buffers de komende maanden aanvullen, zo maakte de ECB zondag bekend.

Onder meer Banca Monte dei Paschi, National Bank of Greece en Banca Carige voldeden niet aan de voorwaarden. Zij moeten binnen twee weken laten weten hoe ze hun zaken op orde denken te krijgen.

De ECB nam afgelopen jaar de balansen van de 130 grootste Europese banken nauwgezet onder de loep. Daarbij wilde de centrale bank vaststellen of banken de waarde van hun bezittingen en de risico's die ze lopen goed inschatten. Vervolgens werden de banken aan een stevige stresstest onderworpen om te zien of ze bij een diepe economische crisis overeind blijven staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden