Banken, stop financiering oliepijplijn

olie ING en ABN Amro moeten de Dakota-pijpleiding niet meer steunen, vindt Robert Bridgeman.

ROBERT BRIDGEMAN en MAAKTE DE DOCUMENTAIRE 'MORE THAN A PIPELINE'

In Standing Rock in het noorden van de Verenigde Staten weten een paar duizend Sioux-indianen en hun bondgenoten al maanden stand te houden tegen de bouw van een grote oliepijplijn. Ik reisde in december vorig jaar af naar het gebied om te filmen wat daar gebeurt. Ik verbleef bij de Sioux in de protestkampen die zijn opgezet op de plek waar de pijpleiding (Dakota Access Pipeline) moet gaan komen. In december waren ruim 2000 waterbeschermers vreedzaam aan het protesteren, ondanks temperaturen ruim onder het vriespunt.

Het plan is de pijpleiding onder de Missouri-rivier door te laten gaan, een rivier waar miljoenen Amerikanen, ook de Sioux-indianen, van afhankelijk zijn voor hun drinkwatervoorziening. Amerika's oliepijpleidingen staan bekend om hun vele lekkages. Alleen in 2016 waren er in de VS al meer dan 220 signifcante olielekken. De angst van de indianen voor lekkages is dus niet ongegrond en ze staan hierin niet alleen. Organisaties als Greenpeace, Oxfam Novib, BankTrack en de Eerlijke Bankwijzer steunen hun oproep om de bouw van de oliepijpleiding te stoppen.

De pijpleiding wordt gebouwd door Amerikaanse oliebedrijven die de bouw er zo snel mogelijk doorheen willen drukken. Hetzelfde geldt voor Amerika's nieuwe president Donald Trump die afgelopen dinsdag twee decreten voor de versnelde aanleg van oliepijplijn Dakota Access en Keystone XL tekende. Onder het Obama-bewind waren deze mede vanuit milieuoverwegingen een halt toegeroepen.

undefined

Bankenconvenant

De financiële levensader voor de pijpleiding komt van een groep internationale banken die de pijpleiding zelf en de bedrijven erachter financieren. Onder die banken ook ING en ABN Amro. ING investeert direct in de pijpleiding en ABN verstrekt een lening aan het moederbedrijf (ETE) van het bouwbedrijf (ETP). Banken die aangeven duurzaamheid en het vooruithelpen van de maatschappij hoog in het vaandel te hebben.

Afgelopen jaar tekenden ze allebei nota bene het zogeheten bankenconvenant, waarmee ze beloven meer rekening te houden met mensenrechten bij investeringen en de financiering van projecten. In mijn gesprek met de ABN deze week, gaven zij aan van binnenuit meer invloed op het moederbedrijf uit te kunnen oefenen. Maar zonder enkel resultaat zover. Daarnaast lieten ze weten niet van alle feiten en gebeurtenissen op de hoogte te zijn. Dit is gek, aangezien het rapport van Sustainalytics, (wereldleider in duurzaamheidsonderzoek voor projectinvesteerders als banken), duidelijk aangeeft dat ETP (en ETE) zeer laag scoren op duurzaamheid.

In 1851 sloten indianen en de Amerikaanse overheid een verdrag waarin de Sioux een gebied land kreeg toegewezen, Grand Sioux Nation. Sindsdien heeft de Amerikaanse overheid dat verdrag meerdere malen grof geschonden.

De bouw van de pijpleiding over hun heilige begraafplaatsen is voor de indianen onacceptabel. Hun woede is groot, maar hun protest vreedzaam. Zelfs toen de Amerikaanse politie en beveiligers van de oliebedrijven hen probeerden te verwijderen met granaten, stroomstootwapens, rubberen kogels, knuppels en waterkanonnen.

De Noorse bank DNB heeft naar aanleiding van 120.000 verzamelde handtekeningen via de lokale Greenpeace-petitie, hun belangen in de pijplijn verkocht. ING en ABN moeten hun voorbeeld volgen en stoppen met het financieren van het schenden van de rechten van de Sioux en het nemen van grote milieurisico's.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden