Banken mijden handel in dollars met Iran

Internationaal opererende banken, waaronder ABN Amro en ING, bouwen hun bestand met klanten die handelen met Iran af. Dollartransacties met Iran zijn zeer schaars geworden.

Feitelijk preluderen de banken daarmee op verdergaande sancties dan tot nu toe door de Verenigde Naties tegen Iran zijn afgekondigd. Volgens betrouwbare bronnen nemen de banken al geruime tijd geen klanten meer aan die geld overboeken naar Iran. En als er al overboekingen plaatsvinden, dan zijn die in euro’s in plaats van in de meer gebruikelijke dollars. Iran krijgt zo geen kans om een geldvoorraad in dollars op te bouwen. En de banken lopen niet het risico problemen te krijgen in de Verenigde Staten.

Inmiddels zijn veel banken al overgegaan tot het schrappen van hun ’Iraanse klanten’. De meeste banken spreken zich publiekelijk niet uit over deze informele gedragslijn ten aanzien van Iran (en Noord-Korea overigens ook). Formeel heet het dat de banken in overeenstemming met de internationale wet- en regelgeving opereren. In feite geven zij echter gehoor aan een oproep van de VS om in het belang van de banken zelf terughoudend te zijn met relaties in landen die door president Bush worden gezien als de ’as van het kwaad’. Van de Zwitserse bank UBS is inmiddels bekend dat er geen zaken meer gedaan worden met Iran. HSBC en Credit Suisse hebben hun activiteiten ook al stevig teruggedraaid.

Volgens Johan Schrijver, directeur van Atradius Dutch State Business, worden door de kredietverzekeraar „nog wel transacties met Iran in dekking genomen, maar worden de risico’s nauwgezet bekeken”. De dochter van Atradius Groep dekt vooral kapitaalgoederentransacties die vervolgens worden herverzekerd bij de Nederlandse overheid. Volgens Schrijver wordt met die overheid bekeken of een aanscherping van de regels noodzakelijk is. De afgelopen maanden heeft Schrijver geen dollartransacties meer voorbij zien komen, wel transacties in euro’s. Nederland behoort tot de landen die in Iran veel zaken doen met de olie- en gasindustrie en de petrochemische sector. Het gaat om enkele honderden miljoenen euro’s.

Afgelopen weekeinde besloot de VN-Veiligheidsraad tot sancties tegen Iran nu het land zijn nucleaire aspiraties niet in de ijskast zet. Er mag met een beperkte groep personen en elf organisaties, waaronder de Iraanse Kernenergie-organisatie, geen zaken meer worden gedaan; hun bezittingen in het buitenland zijn bevroren. Wat dat VN-besluit betekent voor de Nederlandse handel met Iran kon de Economische Voorlichtingsdienst gisteren niet zeggen. Het VN-besluit wordt nader bestudeerd.

Het gedrag van de internationale financiële sector is het resultaat van een stille campagne van onder meer het Amerikaanse ministerie van financiën. Tijdens bijeenkomsten met banken en overheden is uitgelegd dat het in het belang van de private sector zelf is om niet in één adem genoemd te worden met schurkenstaten als Iran en Noord-Korea. Banken die zich inlaten met organisaties die crimineel gedrag vertonen of verbonden zijn met terrorisme, hebben daarbij veel te verliezen, zeker als zij ook op Amerikaanse bodem opereren. Al in 2005 werd Banco Delta Asia, gevestigd in Macao, door de VS in verband gebracht met verboden activiteiten ten dienste van machthebbers in Noord-Korea. Die actie leidde tot het vrijwillig staken van hun operaties in Noord-Korea door een dozijn internationale instellingen. Dat gedrag wordt nu ook ten aanzien van Iran verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden