Banken lonken naar vrijkomend spaarloon

amsterdam – - Banken hengelen naar het spaarloon van twee miljoen Nederlanders dat woensdag vrijkomt. Met advertenties op internet lokken ze spaarders die een bestemming zoeken voor het extraatje van gemiddeld 2150 euro.

Centraal Beheer gooit een nieuwe Rente Plus-rekening in de strijd. ’Sparen met vrijgevallen spaarloon. Toprente!’, belooft de verzekeraar uit Apeldoorn. „We zoeken aanleidingen om mensen te verleiden een spaarrekening te openen. Het vrijvallen van het spaarloon is er een van”, zegt een woordvoerder.

Andere banken doen hetzelfde om een deel van de 4,3 miljard euro die vrijkomt binnen te halen. Op de informatiepagina over spaarloon, die vrijwel alle banken op hun website hebben, wijzen ze nadrukkelijk op de mogelijkheid om het spaarloon te laten staan. ’En heb je het vrijgekomen bedrag toch opgenomen? Overweeg dan eens de unieke voordelen van onze nieuwe spaarrekening’, adviseert bijvoorbeeld SNS Bank.

Dat is nu precies niet de bedoeling. Minister De Jager van financiën besloot afgelopen zomer het spaarloon vrij te geven, juist om consumenten te stimuleren geld uit te geven. Keukens, bankstellen en nieuwe laptops moeten ze kopen, om zo de economie een oppepper te geven.

De kans dat mensen dat ook doen is klein, schat ING’s hoofdeconoom Charles Kalshoven in. „Nederlanders sparen de laatste tijd veel. Dat komt door het gebrek aan vertrouwen. Er is geen kabinet, mensen weten niet waar ze aan toe zijn. Dan is het logisch dat je geld niet uitgeeft, maar op een spaarrekening zet. Met het vrijgeven van het spaarloon koop je geen consumentenvertrouwen.”

In 2005 gebeurde hetzelfde: het spaarloon werd vrijgegeven, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeerde achteraf dat die maatregel geen invloed had op de economie.

Kunnen spaarders profiteren van de strijd van banken om het spaarloon? „Op dit moment stijgen de spaarrentes niet”, zegt Paul Huibers van vergelijkingswebsite spaarrente.nl. „Wel zien we dat banken overal adverteren om het spaarloon op hun spaarrekeningen te krijgen. Als het geld deze week vrijkomt, wordt die strijd nog harder. Ik sluit niet uit dat de rentetarieven dan iets stijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden