Banken lijden koersverlies

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenmarkten verloren vooral bankbedrijven dinsdag terrein. Beleggers deden de aandelen van de hand wegens zorgen over de Amerikaanse huizenmarkt. Binnen de hoofdindex AEX ging het chemieconcern Akzo Nobel juist omhoog.

De AEX-index sloot 5,16 punten, ofwel 1,1 procent, in de min. Daarmee belandde de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam op 484,38 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, zakte 0,8 procent tot 688,91 punten. De belangrijkste graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 1,1 en 1,4 procent.

Grote Europese banken zoals Deutsche Bank, Crédit Agricole en Bank of Scotland incasseerden koersverliezen tot 2 procent. Binnen de Amsterdamse hoofdindex zakte Fortis zelfs 2,2 procent, terwijl ING 1,8 procent inleverde.

Beurscorrectie

De verslechtering van de Amerikaanse huizenmarkt speelt Europese banken mogelijk niet direct parten. Maar beleggers vrezen negatieve gevolgen voor Europa als de zorgen in de Verenigde Staten leiden tot een beurscorrectie.

,,Er is behoorlijk wat angst in de markt'', merkte Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers, daarover op. De handelaar sluit een verdere daling van aandelenmarkten niet uit. De beurzen krabbelden vorige week wat op van een flinke correctie, waarbij de AEX-index in korte tijd zo'n dertig punten tuimelde.

Akzo uitzondering

Terwijl de AEX-index voornamelijk rood kleurde, vormde het chemieconcern Akzo Nobel daarop een uitzondering. Het fonds won 0,8 procent, nadat het maandag al bijna 16 procent omhoog was gegaan. Beleggers doken toen op het aandeel op het nieuws van de onverwachte verkoop van de dochteronderneming Organon. Dinsdag profiteerde het aandeel van verschillende koopaanbevelingen van zakenbanken.

Univar, een distributeur van chemische producten, maakte een opvallende stijging van 4 procent, goed voor de eerste plaats in de MidKap. Rabo Securities liet zich positief uit over het bedrijf na de aangekondigde overname van branchegenoot Chemcentral voor ongeveer 600 miljoen dollar.

Koersval SABMiller

Ook het tankopslagbedrijf Vopak (plus 1,2 procent) deed het goed bij de middelgrote fondsen. Zakenbank UBS heeft zijn klanten geadviseerd om het aandeel te kopen.

Op de Londense beurs viel SABMiller op met een 4,4 procent lagere aandelenkoers. De aanleiding voor de koersval was het nieuws dat Amstel-bier niet langer gebrouwen wordt door SABMiller in Zuid-Afrika. Heineken, de eigenaar van Amstel, gaat een eigen brouwerij in het land neerzetten. Aandelen Heineken sloten 0,9 procent lager.

Cadburry uitschieter

Het aandeel Cadburry Schweppes schoot in Londen 10,5 procent omhoog. De Britse producent van snoepgoed en frisdrank maakte dinsdag bekend dat de Amerikaanse miljardair Nelson Peltz een belang in de onderneming heeft opgebouwd van 3 procent.

De euro liep op tot 1,3205 dollar van 1,3180 dollar bij het slot van de handel van de Europese beurzen maandag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden