'Banken letten onvoldoende op het welzijn van dieren'

Terwijl de financiering van groene projecten weer in de lift zit bij de banken, lijken diezelfde banken een blinde vlek te hebben als het gaat om dierenwelzijn. Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat vijf Nederlandse banken investeren in veetransportbedrijven en vleesverwerkende bedrijven, zonder na te gaan of die het welzijn van de dieren kunnen garanderen.

In het onderzoek 'Nederlandse bankgroepen en veetransport' scoren de vijf banken een schamele 1, op een schaal van 1 tot 10. Volgens de Eerlijke Bankwijzer financieren ABN Amro, ING Groep en Rabobank bedrijven die nauw betrokken zijn bij veetransport. Ze zouden bij de kredietaanvraag alleen toetsen of het bedrijf de benodigde vergunningen heeft om levende dieren te vervoeren. Maar hóe die dieren vervolgens worden vervoerd? De beelden van dieren die tijdens transporten gewond raken, pijn lijden, soms sterven, zijn genoegzaam bekend.

De banken veronderstellen daarom ten onrechte, vindt de Eerlijke Bankwijzer, dat de Europese en Nederlandse wetten en regels over veetransport afdoende zijn. Dat zijn ze volgens dierenbeschermingsorganisaties in ieder geval niet als het gaat om het garanderen van het welzijn van dieren tijdens transporten.

Bovendien blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie dat de regels die er zijn, regelmatig worden overtreden. Staatssecretaris Dijksma heeft kennelijk ook geen vertrouwen meer in de huidige controle, die deels door de sector zelf wordt uitgevoerd, want ze brengt de controle op diertransporten per 1 januari 2014 volledig terug in handen van de overheid.

Ook vermogensbeheerders bij ING Groep, Aegon en SNS Reaal scoren slecht. Zij beleggen in aandelen of obligaties van internationale veetransporteurs en vleesverwerkers. Vooral de screening van de bedrijven schiet volgens de Eerlijke Bankwijzer tekort, want die brengt problemen tijdens het transport niet aan het licht. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van onder meer Oxfam Novib, Amnesty en Milieudefensie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden