Banken iets mens- en milieuvriendelijker

De meeste Nederlandse banken maken steeds meer werk van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo letten de banken steeds vaker op de gevolgen die hun leningen hebben op de mensenrechten, duurzaamheid en op arbeidsrechten.

Die conclusie trekken onderzoekers van bureau Profundo in hun laatste rapport over de Nederlandse bankensector. Ze schreven dat in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer. De Eerlijke Bankwijzer - een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, de Dierenbescherming en IKV Pax Chris- ti - poogt consumenten inzicht te geven in de manier waarop banken omgaan met hun geld.

Hoewel er veel progressie is geboekt, stelt het rapport dat het beleid van de meeste banken op het gebied van onder meer klimaat, dierenwelzijn en natuur nog onder de maat is. ING is van de elf onderzochte banken de enige die het beleid op verschillende thema's (zoals mensen- of arbeidsrechten) of sectoren (zoals landbouw en mijnbouw) niet openbaarmaakt.

ABN Amro, Friesland Bank, NIBC, Rabobank, SNS Bank en Van Lanschot worden met name genoemd als banken die flinke stappen hebben gezet sinds de Eerlijke Bankwijzer drie jaar geleden begon met onderzoek naar het beleid van banken. ABN Amro maakte in het afgelopen half jaar de meeste stappen vooruit, concluderen de onderzoekers. De bank, die volledig in handen is van de staat, scherpte het beleid op acht verschillende onderwerpen aan, waaronder dat voor mensenrechten en investeringen in olie.

Richard Kooloos, hoofd duurzame ontwikkeling bij ABN Amro, reageert verheugd op de uitkomst van het onderzoek. "Het is mooi om te zien dat de goede stappen die we de afgelopen anderhalf jaar hebben gezet nu ook naar voren komen in de onderzoeksscores." Kooloos wijst erop dat in de scores van de Eerlijke Bankwijzer lang niet alle duurzaamheidsaspecten worden meegeteld die ABN Amro belangrijk vindt.

"In onze duurzaamheidkoers boeken we bijvoorbeeld mooie resultaten op het gebied van energiebesparing bij zakelijke klanten." Daarnaast heeft ABN Amro strikte voorwaarden over hoe om te gaan met, bijvoorbeeld, asbest. "Dat zijn zaken die zeer relevant zijn voor ons duurzaamheidsbeleid."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden