Banken EU nog wankel

De Europese bankensector is nog altijd kwetsbaar. Van de top-50 van Europese banken loopt 60 procent opnieuw de kans op een lagere kredietbeoordeling. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor's in een gisteren verschenen rapport.

Banken zijn druk bezig hun buffers te vergroten, constateert S&P, maar ze moeten dat doen in onzekere omstandigheden. Het herstel van de Europese economie is nog zeer matig, ziet S&P. Dat helpt de banken niet. Rentetarieven zijn laag, de druk op de winsten is groot. Het beleid in Europa staat nog altijd in het teken van het afbouwen van schulden. De kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf is onvoldoende op gang gekomen. Vooral bedrijven in Zuid-Europa hebben daar last van: zij betalen relatief hoge rentes als ze al een lening bij een bank kunnen krijgen.

Dat wil niet zeggen dat er in de bankensector sinds het uitbreken van de eurocrisis niets gebeurd is, stelt S&P, maar het is een traag proces omdat de landen nu eenmaal onderling overeenstemming moeten zien te bereiken. De vorming van een bankenunie, waar in Brussel druk aan gewerkt wordt, is een goede stap. Daarnaast zal de sector volgens het bureau veel transparanter moeten worden om toekomstige risico's in te kunnen schatten.

Europese banken worden dit najaar aan een nieuwe test van de Europese Centrale Bank onderworpen. De ECB wordt de toezichthouder van de banken, zo is in het overleg over de bankenunie afgesproken. Die proef zal zwaarder zijn dan de eerdere stresstesten die op banken zijn losgelaten. Toch verwacht S&P geen verrassingen. De zwakheden zijn inmiddels voldoende bekend en al verwerkt in de waarderingen voor financiële instellingen, stelt het bureau.

Van de Nederlandse banken verlaagde S&P vorig jaar de waardering. Afgelopen maand volgde het verlies van de hoogste waardering, AAA, voor de Nederlandse Staat. Het label voor de kredietwaardigheid van Nederland is nu AA+. Als gevolg daarvan is van banken die nauw met de Nederlandse overheid samenhangen, ook de rating verlaagd. Het gaat om de Bank Nederlandse Gemeenten, de Waterschapsbank en ING-onderdelen. De andere grote Nederlandse banken, Rabobank, ABN Amro en SNS, houden vooralsnog dezelfde waardering.

Vooral de huizenmarkt speelt de economie en de banken in Nederland parten, stelt S&P. Er zijn positieve signalen. De huizenprijzen lijken zich in 2014 te stabiliseren. Dat geldt ook voor het aantal verkopen op de woningmarkt. Het dieptepunt is dan voorbij. Het consumentenvertrouwen neemt ook weer toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden